De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii se vor putea vaccina împotriva virusului sincițial respirator

joi, 31 august 2023, 07:47
5 MIN
 Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii se vor putea vaccina împotriva virusului sincițial respirator

Din această toamnă, persoanele vulnerabile – copiii foarte mici și vârstnicii – vor putea beneficia de un vaccin pentru prevenirea infecțiilor severe cu virusul sincițial respirator (RSV).

”Virusul respirator sincițial este un virus sezonier care reapare pe tot parcursul anului, în principal cu vârfuri epidemice  în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (octombrie până în aprilie) și este o cauză prioritară a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la sugari și copiii de vârstă mică. La nivel mondial, se estimează că VRS este responsabil pentru aproximativ 33  milioane de îmbolnăviri acute ale tractului respirator inferior, 3 milioane de spitalizări și până la 199.000 de decese în perioada copilăriei, majoritatea acestora (aprox. 97% dintre decesele produse în 2019), fiind înregistrate în țări cu un nivel socio-economic scăzut”, a menționat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Șef disciplină Asistența primară a stării de sănătate și Epidemiologie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași.

Medicii spun că virusul respirator sincițial este un virus frecvent al tractului respirator care, în mod normal, provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la nou-născuți și vârstnici. ”Cel mai mare risc de îmbolnăvire severă o reprezintă: prematurii, sugarii de până la 6 luni, copiii  mai mici de 2 ani cu boală pulmonară cronică sau boli cardiace congenitale, diversele categorii de copii cu imunosupresie de diverse cauze sau cei cu deficite neurofuncţionale, cum ar fi cele care favorizează dificultăţi la înghiţire sau de eliminare a mucusului acumulat la nivelul căilor respiratorii”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicăi.

Medicul susține că majoritatea copiilor de până la 2 ani vor trece printr-o infecţie cu VRS fără manifestări majore şi chiar cu forme inaparente de boală, dacă nu prezintă diverse riscuri suplimentare. Rata de spitalizare pentru manifestările de tip bronşiolită sau pneumonie determinate de infecţia cu VRS este de 1-2% dintre copiii infectaţi până la vârsta de 2 ani. Sugarii mai mici de 6 luni dezvoltă ca simptome frecvente: iritabilitate, reducerea apetitului, apnee şi febră inconstant înregistrată. 

Chiar dacă pe timpul spitalizării unii dintre copii beneficiază de diverse tipuri de îngrijire de susținere, ca de exemplu a funcţiei respiratorii  prin sistemul de ventilaţiei mecanică, în cazul absenţei unor condiţii particulare de risc, evoluţia lor este favorabilă iar externarea este posibilă după câteva zile. Cu toate acestea, statisticile la nivel mondial arată că  unul din 50 de decese în rândul copiilor între 0 și 5 ani și unul din 28 de decese în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 6 luni sunt atribuite infecţiei cu VRS.

”În ce privește adulţii cu vârsta de 65 de ani și peste, aceștia au o rată mai crescută a infecţiilor severe determinate de VRS astfel că, pe lângă  cele 60.000-160.000 de spitalizări, se pot înregistra anual un număr 6.000-10.000 de decese. Grupele de adulţi aflaţi la risc crescut de evoluţie nefavorabilă pentru infecţia cu VRS sunt : vârstnicii, persoanele cu boli cardiace sau pulmonare cronice cât şi pacienţii cu imunosupresie de diverse cauze. Manifestările respiratorii pot avea o intensitate diferită dar, riscul complicaţiilor pulmonare şi mai ales decompensării bolii lor de bază reprezintă un element de pronostic nefavorabil sau deces”, a precizat Prof. Dr. Doina Azoicăi.

În acest context, apariția în luna iunie a primului vaccin pentru pentru protejarea persoanelor în vârstă împotriva RSV a fost urmată la scurt timp de apariția primului vaccin pentru imunizarea copiilor foarte mici.

Decizia de autorizare a fost luată după o recomandare pozitivă a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), ambele vaccinuri fiind acceptate și de către Food and Drug Administration (FDA), agenția similară din Statele Unite.

”Vaccinul poate fi administrat prin imunizare natural pasivă a sugarilor prin anticorpii materni transmişi transplacentar. Această posibilitate face necesară vaccinarea mamei în timpul gravidităţii, reducând astfel susceptibilitatea copilului imediat după naştere. Apoi, la șase luni de la naștere, pentru copilul cu risc crescut, se recomandă o schemă de vaccinare care să îl protejeze împotriva virusului sincițial respirator. Și, evident, vaccinarea li se recomandă și adulților peste vârsta de 60 de ani, cu precădere celor cu afecțiunile deja menționate ca și persoanelor cu imunosupresie de diferite cauze”, a declarat  Prof. Dr. Doina Azoicăi. 

Decizia de autorizare s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice de fază 3. Primul studiu a inclus 3.695 de femei gravide în săptămânile 24-36, cărora li s-a administrat vaccinul, în timp ce alte 3.697 de femei gravide au primit placebo.

Evaluarea rezultatelor a indicat că vaccinul a fost eficace în reducerea severității infecției în tractul respirator inferior în primele 180 de zile după nașterea copiilor.

Al doilea studiu a inclus 18.488 de persoane cu vârsta de cel puțin 60 de ani cărora li s-a administrat vaccinul și 18.479 persoane care au primit placebo.

Și acest studiu a indicat eficacitatea vaccinului în reducerea severității infecției, fiind luate în calcul cel puțin 2 simptome.

Reacțiile adverse cele mai frecvente la femeile gravide au fost durere la locul imunizării, migrenă și dureri musculare, în timp ce la persoanele în vârstă s-a raportat, în general, durere la locul administrării vaccinului.

”Vaccinul va ajunge în mod cert și în România. Sfatul meu este ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, indiferent că vorbim de gravide, nou-născuți sau adulți peste 60 de ani sau cu problemele de sănătate menționate”, a conchis Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi

 

Comentarii