Nu are concurent la şefia spitalului. Planul lui Tinică: refacerea Institutului după incendiu

marți, 22 ianuarie 2019, 02:50
4 MIN
 Nu are concurent la şefia spitalului. Planul lui Tinică: refacerea Institutului după incendiu

Anul trecut, planul a fost evitarea falimentului.

La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu“ (IBCV) din Iaşi a avut loc în cursul zilei de ieri, prezentarea proiectului pentru ocuparea postului de manager, singurul candidat înscris fiind prof. dr. Grigore Tinică, care a ocupat funcţia şi până în prezent.

Principala problemă cu care se confruntă în momentul de faţă unitatea medicală este revenirea la normal de după incendiul care a avut loc în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2018.

În momentul de faţă, blocul operator, sterilizarea şi Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) sunt nefuncţionale, astfel activitatea chirurgicală fiind sistată pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale pe cord deschis.

În acest sens, a fost relocat personalul pe secţii şi s-au intensificat intervenţiile efectuate în compartimentele neafectate, compensând astfel cu intervenţiile complexe care se făceau anterior.

Dacă în lunile mai-octombrie 2017 erau 11.091 pacienţi internaţi în regim de spitalizare de zi, în aceeaşi perioadă a anului 2018, aşadar, după incendiu, numărul lor a scăzut până la 10.269, aceeaşi tendinţă fiind şi în cazul spitalizării continue sau în cazul consultaţiilor de ambulatoriu.

Astfel, în mai-octombrie 2017 au fost 2.943 de pacienţi internaţi în regim de spitalizare continuă, iar un an mai târziu, numărul lor fiind scăzut până la 2.744.

Dacă la finalul anului 2017, unitatea medicală reuşise chiar să rămână cu un excedent de 3,5 milioane de lei, 92% din totalul pacienţilor repre­zentând cazuri chirurgicale, acum există riscul de a intra în incapacitate de plată din cauza neefectuării serviciilor medicale complexe care se făceau înainte de incendiu.

În acest sens, prof. dr. Grigore Tinică spune că în anul 2018 „am reuşit totuşi să menţinem institutul, să nu dăm faliment“.

„Menţinerea activităţii institutului la parametrii normali după incendiul devastator a impus instituirea unor măsuri imediate: prelucrarea materialelor în vederea sterilizării se va face la nivelul fiecărui spaţiu de prelucrare de pe etaje, după care sunt preluate în pungi, puse în coşuri de către angajaţii serviciului de sterilizare, care asigură sigilarea acestora şi transportul în cutii de plastic la Institutul Regional de Oncologie în vederea sterilizării. Materialul steril este preluat şi apoi distribuit către compartimente/secţii“, se precizează în proiectul de management.

Hemoragie de personal

O ameninţare pentru IBCV este considerată „migraţia extrem de îngrijorătoare a personalului medical“, fiind vorba atât despre asistenţi medicali, îngrijitoare, infirmiere, cât şi medici.

Problema a existat de-a lungul timpului, însă s-a acutizat şi ca urmare a incendiului. Ca puncte forte, profesorul Tinică a inclus adresabilitatea foarte mare a populaţiei, echipele pregătite, „capabile să facă performanţă, cu etică profesională recunoscută“ sau posibilitatea formării echipelor mixte de specialişti în vederea abordării unor cazuistici complexe.

Întreaga procedură de refacere a IBCV este estimată la suma de 59 milioane de lei, în care este inclusă elaborarea documentaţiei tehnico-economice, organizarea procedurii de achiziţie, asistenţă tehnică, lucrări pentru investiţia de bază, organizare de şantier, modernizare spaţiu actual din punct de vedere al utilajelor, echipamentelor tehnologice, construcţii şi instalaţii sau dotări cu echipamente medicale.

Aşadar, este nevoie de amenajarea şi dotarea a două săli de operaţie, a blocului de sterilizare, amenajarea unei săli pentru proceduri minim invazive, refuncţionalizarea USTACC.

„Sursele de finanţare a investiţiei se constituie în conformitate cu legislaţia în vigoare şi constau în fonduri de rezervă ale Guvernului, de la Mini­sterul Sănătăţii şi alte surse legal constituite, cum ar fi donaţiile şi sponsorizările din partea popu­laţiei“, se mai menţionează în proiect.

Profesorul Tinică a precizat că fondurile obţinute din Fondul de Rezervă al Guvernului  au reprezentat doar 20% din cât era nevoie, la o lună de la producerea incendiului, unităţii medicale fiindu-i alocat un buget de 10 milioane de lei.

O altă problemă critică o reprezintă spaţiile subdimensionate „care nu mai fac faţă situaţiei actuale şi imposibilitatea organizării secţiilor de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară pediatrică din cauza lipsei de spaţiu“ sau subfinanţarea permanentă şi lipsa fondurilor destinate investiţiilor.

Rezultatele finale urmează să fie afişate în cursul zilei de astăzi, contestaţiile pot fi depuse până pe 23 ianuarie, iar pe data de 25 ianuarie vor fi afişate rezultatele finale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii