De Business

Punem punctul pe știi

Nu selectezi gunoiul, vei plăti dublu! Cum te depistează? O discuţie amplă şi incitantă cu şeful Salubris

joi, 23 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Nu selectezi gunoiul, vei plăti dublu! Cum te depistează? O discuţie amplă şi incitantă cu şeful Salubris

Ieşenii care nu colectează separat deşeurile vor fi taxaţi usturător de operatorul de salubritate, în curând. Cine aruncă gunoiul de-a valma va trebui să scoată din buzunar peste 30 de lei/ persoană pentru factura la Salubris, o sumă aproape dublă faţă de tariful actual, după ce un Proiect de Hotărâre care prevede instituirea unui tarif special pentru separarea incorectă a deşeurilor a fost aprobat luna aceasta de Consiliul Local (CL). Hotărârea este deja în vigoare, dar, potrivit directorului Salubris, Cătălin Neculau, se va aplica după trei luni, timp în care va face o campanie de informare în acest sens.

 

La nivelul municipiului Iaşi sunt circa 12.000 de locuinţe individuale, iar dacă în cazul ieşenilor care stau la casă pot fi depistaţi mai uşor cei care nu colectează selectiv gunoiul, pentru a fi traşi la răspundere, situaţia se anunţă mai tensionată în rândul celor care locuiesc la bloc. Astfel, când o persoană va fi prinsă de operatorul de salubritate că nu separă corect deşeurile, întreaga asociaţie de locatari va fi bună de plată. „Dacă faceţi parte dintr-o asociaţie de locatari, înseamnă ca aveţi drepturi şi obligaţii la nivel de asociaţie. Chiar dacă eu sunt bun-platnic, pentru zece oameni din bloc care nu plătesc, CET sau ApaVital, de exemplu, sistează căldura sau apa pentru toată lumea. Aşa cum pentru celelalte regii autonome se aplică drepturile şi obligaţiile asociaţiilor, aşa se aplică şi la Salubris. Pentru unul, plătesc toţi. Trebuie să ne disciplinăm, să colectăm separat”, argumentează directorul Salubris.

De la 14 lei la 33 lei de persoană

În Hotărârea de CL, document consultat de „Ziarul de Iaşi”, se menţionează: „Se aprobă tarifele pentru separarea incorectă a fracţiilor de deşeuri municipale exprimate în lei/ persoană/ lună pentru utilizatorii casnici, respectiv lei/ mc în cazul utilizatorilor non-casnici, la un nivel cu 50% mai mare decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte, stabilite şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale Iaşi pentru activităţile desfăşurate de operatori pentru gestionarea fracţiilor de deşeuri municipale colectate separat.” Tot aici se precizează faptul că tarifele au intrat în vigoare de la 1 februarie 2023. Dacă nu se colectează separat, tariful ar putea ajunge la aproape 33 lei.

„S-a început o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la colectarea separată şi la Hotărârile de CL. O vom face trei luni de acum înainte. Vom merge în toate cartierele, vom împărţi pliante, toate scrisorile care pleacă din Salubris cu factura vor avea şi această informare. (…) Faţă de tariful de anul trecut, de 14,01 lei, în acest an valoarea tarifului a mai crescut deoarece au apărut şi două noi operaţiuni, respectiv sortarea şi tratarea mecanico-biologică, care nu se făceau până acum în Iaşi. Pe facturi vor apărea de luna viitoare şi regularizări, cât reuşim să colectăm separat la nivel de Iaşi, atâţia bani întoarcem ieşenilor, ca să îi motivăm să colecteze separat(…). Se pot scădea şi cu 10 lei facturile”, a explicat Neculau.

Nu vrei să plăteşti pentru vecinul indisciplinat, atunci duci gunoiul în Grădinari

Ieşenii prinşi „pe picior greşit” vor primi acasă o notificare în care sunt anunţaţi că li se va aplica tariful pentru separarea incorectă a fracţiilor de deşeuri municipale (vezi foto). Pe de altă parte, cei care nu vor să plătească pentru greşelile altora sunt nevoiţi să meargă cu gunoiul până în Grădinari, la Centrul Municipal de Colectare Iaşi, ca să demonstreze că au selectat corect deşeurile şi, astfel, să poată beneficia în continuare de tariful scăzut la serviciile de salubritate. De altfel, este singurul centru de colectare de acest tip din oraş. „Tarifele pentru separarea incorectă a gunoiului nu se vor aplica celor care predau spre valorificare în luna de facturare respectivă la centrele de colectare ale operatorului de salubritate o cantitate de cel puţin 5 kg/ persoană/ lună de deşeuri reciclabile (hârtie, metal, plastic şi/ sau sticlă), iar cei non-casnici de cel puţin 40 kg deşeuri reciclabile/ pentru fiecare mc de deşeu municipal similar, confirmat sau contractat”, se mai menţionează în Hotărârea de CL.

Cum vor fi depistaţi ieşenii care nu colectează cum trebuie deşeurile?

„Reprezentanţii operatorului de salubrizare vor efectua poze ale recipientului (inclusiv a seriei, acolo unde este vizibilă) sau ale altor date de identificare, conţinutului acestuia şi numărului casei beneficiarului/ panoului amplasat la platforma asociaţiei de proprietari/ punctului de colectare. Reprezentanţii operatorului de salubrizare vor transmite prin email/ vor lăsa la adresa/ în cutia poştală a utilizatorului o notificare cu aplicarea tarifului pentru separarea incorectă a deşeurilor generate de către utilizator”, se arată în documentele consultate.

Tot începând cu luna februarie 2023 a fost modificată taxa de salubrizare pentru toţi utilizatorii care nu au încheiat contract cu operatorul pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale, direct sau prin asociaţiile de proprietari, sau a căror contract a fost reziliat ca urmare a neplăţii serviciului de salubrizare. Cuantumul va fi de 32,72 lei/ persoană, cu 50% mai mult decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte. Utilizatorii non-casnici vor plăti 328,43 lei/ mc, tot cu 50% mai mult, fiind obligaţi să plătească în funcţie de volumul de deşeuri generate/ lună, volum care va fi comunicat de către operatorul de salubrizare. În cazul în care se plăteşte taxa de salubritate, dar între timp sunt încheiate contracte cu operatorul de salubritate, taxa nu mai trebuie plătită. 

Comentarii