O analiză The Guardian pornind de la cazul lui Navalnîi: Poate părea că Putin controlează personal statul rus. Realitatea e mai periculoasă

marți, 25 august 2020, 21:57
3 MIN
 O analiză The Guardian pornind de la cazul lui Navalnîi: Poate părea că Putin controlează personal statul rus. Realitatea e mai periculoasă

Aparenta otrăvire a lui Aleksei Navalnîi scoate la lumină structurile complexe de putere ale Rusiei, arată o analiză The Guardian, citată de Rador, în care politologul Iana Gorohovskaia notează că, deși opozantul rus este un ghimpe în coasta Kremlinului, uneori actori de la periferia sistemului încearcă să acționeze independent în numele Moscovei.

Aleksei Navalnîi, cunoscutul opozant al Kremlinului, este tratat în prezent în Germania după ce s-a îmbolnăvit grav la bordul unui zbor spre Moscova din orașul siberian Tomsk. Colaboratori care călătoreau cu el susțin că a fost otrăvit, posibil când a băut ceai pe aeroport, înainte de îmbarcare. Deși Navalnîi nu e singurul activist rus pro-democrație, el are o importanță unică în calitate de forță a opoziției. Aparenta lui otrăvire, care concomitent i-a șocat pe observatori și a materializat temeri vechi, aruncă lumină asupra unui sistem prea des înfățișat drept un monolit centralizat aflat sub controlul personal al lui Vladimir Putin. Realitatea este mai complicată – și mult mai periculoasă.

Navalnîi este în egală măsură activist, jurnalist de investigație și politician. Fundația Anticorupție condusă de el a produs zeci de rapoarte care detaliază vastele proprietăți deținute de elita politică a Rusiei, vizionate de milioane de ori pe YouTube și determinând zeci de mii de oameni să iasă în stradă în întreaga țară pentru a protesta. El a supervizat totodată o serie de proiecte menite a ajuta rușii de rând în relația cu sistemul politic. Cel mai recent este sistemul de „vot inteligent”, care coordonează din perspectivă strategică voturile simpatizanților opoziției din circumscripții electorale anume pentru a înfrânge candidații susținuți de regim. Primele evaluări ale platformei arată că ea a funcționat bine la alegerile regionale din 2019. Pe lângă aceste proiecte, Navalnîi a purtat campanii electorale în stil occidental, bazându-se pe mici donații de la simpatizanți și pe armate de voluntari entuziaști. În 2013 a ieșit pe locul doi la primele alegeri pentru primăria Moscovei ținute într-un deceniu. În 2018 i s-a interzis să candideze la președinție din motive dubioase, deși își deschisese sedii de campanie cu personal complet în fiecare regiune a Rusiei.

Cariera îndelungată și foarte publică a lui Navalnîi în calitate de opozant al Kremlinului i-a determinat pe unii să se întrebe mirați: cum de poate să facă ceea ce face și să mai fie încă în viață? Se pare că aceeași întrebare i-o puseseră și activiștii din Siberia înainte de a i se face rău.

Există motive legitime pentru temerile privitoare la siguranța lui. Navalnîi a suferit de simptome similare otrăvirii în vara anului trecut, iar în 2017 i s-a aruncat în față o vopsea chimică, care i-a afectat permanent unul dintre ochi. Activistul Vladimir Kara-Murza, care a făcut lobby pentru sancțiuni împotriva Rusiei, a supraviețuit unor aparente otrăviri în 2015 și 2017. Cunoscuta jurnalistă de investigație Anna Politkovskaia a supraviețuit unei otrăviri în 2004 (și ei i s-a făcut rău la bordul unui zbor intern), doar pentru a fi împușcată letal doi ani mai târziu în blocul în care locuia. Mai sunt și alte exemple, din abundență.

Continuarea, pe hotnews.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii