De Sănătate

Punem punctul pe știi

O aplicație AI ar putea estima cu până la 10 zile un puseu la persoanele cu boli pulmonare cronice

vineri, 26 ianuarie 2024, 10:03
3 MIN
 O aplicație AI ar putea estima cu până la 10 zile un puseu la persoanele cu boli pulmonare cronice

O aplicație care folosește inteligența artificială (AI) ar putea fi „revoluționară” în cazul pacienților cu afecțiuni pulmonare cronice, cum este fibroza chistică, tehnologia fiind capabilă să estimeze momentul în care un pacient se va îmbolnăvi cu până la 10 zile înainte.

Se speră că aplicația Breathe RM va permite pacienților cu fibroză chistică să fie monitorizați de la distanță, eliminând astfel necesitatea prezentării la clinică pentru controale regulate de sănătate.

Tehnologia, care este testată în prezent în spitale din Marea Britanie, poate, de asemenea, să estimeze momentul în care pacienții sunt predispuși la o infecție majoră – cunoscută sub numele de exacerbare – care poate duce la săptămâni de spitalizare.

Aproximativ 50 de pacienți sunt implicați în acest proiect care va dura un an, cunoscut sub numele de ACE-CF, iar cercetătorii speră să recruteze în total 400 de pacienți.

Monitorizarea parametrilor vitali la domiciliu ar elimina necesitatea ca pacienții să se prezinte la clinici pentru controale la fiecare șase-opt săptămâni, programările durând câteva ore. De asemenea, unii pacienți necesită regim special de control medical din cauza faptului că poartă în plămâni infecții rezistente la antibiotice.

Funcția plămânilor este măsurată cu ajutorul unui dispozitiv portabil numit spirometru, în timp ce oxigenul din sânge este măsurat cu ajutorul unui oximetru plasat la degetul pacientului.

Ambele dispozitive sunt conectate la aplicație prin bluetooth, iar datele sunt introduse automat.

Tehnologia colectează, de asemenea, date de la ceasuri inteligente personale, iar pacienții raportează și ei înșiși cât de des tușesc și cât de bine se simt.
Andres Floto, profesor de Biologie respiratorie la Universitatea Cambridge și director de cercetare al Centrului Cambridge pentru Infecții pulmonare de la Spitalul Royal Papworth, din Regatul Unit, a creat algoritmul AI utilizat în aplicație.

Acesta analizează diferențele subtile din date, alertându-i pe pacienți când ar trebui să ia măsuri pentru eliberarea căilor respiratorii sau să sune la medic pentru a evita o exacerbare.

„În acest moment, credem că suntem destul de buni în a estima când cineva se va îmbolnăvi cu aproximativ 10 zile mai devreme decât în mod normal. Este un sistem de semnalizare ca un semafor și, de fapt, toată această filozofie are ca scop abilitarea persoanelor cu fibroză chistică să preia controlul asupra propriei sănătăți”, spune profesorul Floto, care este și medic specialist în fibroză chistică.

În studiu, participanților li se cere să fie atenți la mesajele colorate ale algoritmului.

Astfel, culoarea verde semnalizează o stare normală a pacientului; galben îi va îndemna pe aceștia să-și curețe căile respiratorii, să-și ia medicamentele și să inițieze acțiunile de sănătate stabilite împreună cu medicii. În cazul culorii roșii, aceasta semnalizează contactarea echipei medicale care gestionează fibroza chistică, indicând faptul că este foarte probabil ca pacientul să se simtă rău în următoarele zile.

„Dacă predicția exacerbărilor se confirmă în cadrul studiului, aceasta va fi o caracteristică revoluționară pe care o vom putea oferi oamenilor prin intermediul aplicației”, spun autorii.

Se speră ca aceeași tehnologie să poată fi utilizată și pentru a-i ajuta pe cei cu bronșiectazie, o altă afecțiune pulmonară cronică care uneori, spun specialiștii, este diagnosticată greșit, la persoanele în vârstă ca fiind boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), iar la persoanele tinere ca fiind astm.

Cercetătorii finanțează un studiu separat, denumit Bronch-Ex, ca parte a unei investiții mai ample în tratamentele pentru infecțiile respiratorii cronice.

 

Comentarii