O stână de oi şi un covor mare cât biroul

vineri, 19 martie 2021, 02:50
6 MIN
 O stână de oi şi un covor mare cât biroul

Atunci când derapezi pe gheaţă, nu pui frână, însă exact aceasta a ales să facă Partidul Socialiştilor din Republica Moldova înaintând-o pe Mariana Durleşteanu drept propriul lor candidat la funcţia de Premier în încercarea de a încetini avântul pe care îl are în acest moment Maia Sandu.

După ce a luat o bătaie soră cu moartea de la Maia Sandu în alegerile prezidenţiale, Igor Dodon (revenit doar la simplul statut de preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova) a declarat sus şi tare că are curajul de a participa în orice moment alături de partidul său la o nouă confruntare electorală, alegerile parlamentare anticipate, cu scopul de a putea depăşi cât mai repede blocajul legislativ în care se află Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult decât atât, pentru a da senzaţia că forţează lucrurile, Igor Dodon l-a retras şi pe Ion Chicu (premierul său), lăsându-şi ţara fără un Guvern cu mandat ferm în plină luptă cu pandemia COVID. 

Actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ca şi orice alt om de pe planeta aceasta, este compus din calităţi şi defecte. Însă ghinionul său este că una dintre cele mai mari non calităţi pe care şi le-a dezvoltat de-a lungul carierei sale de politician, minciuna, a devenit proverbială. Mai rău decât atât, Igor Dodon a ajuns să fie perceput drept un mincinos de liga a II-a, din categoria mincinoşilor previzibili. Cu alte cuvinte, atunci când Igor Dodon declara sus şi tare că îşi doreşte alegeri anticipate, puţini oameni au fost la Chişinău care chiar l-au şi crezut, ba chiar este foarte posibil ca nici toţi colegii săi de partid să nu fi fost întru totul convinşi de curajul de berărie care îl inflamase imediat după ce tocmai pierduse la scor scrutinul prezidenţial. 

Spre dezamăgirea lui Igor Dodon, Maia Sandu, actualul Preşedinte al Republicii Moldova, nu a dat nici cel mai mic semn de ezitare în privinţa proiectului de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, urmând toţi paşii asumaţi public şi începând cu prima investire formală a unui Cabinet care urma să nu primească votul Parlamentului pentru a pregăti calea dizolvării Legislativului. Acesta a fost şi momentul în care Dodon a realizat că a intrat în propria sa capcană politică: pe de o parte, dacă ar fi intrat în alegeri anticipate, Partidul Socialiştilor risca să piardă majoritatea de conjunctură pe care şi-o construise în ultimii ani moştenind toate ciurucurile politice rămase de pe vremea oligarhului fugar Plahotniuc. Pe de altă parte, refuzul alegerilor parlamentare anticipate îl putea pune pe Igor Dodon în faţa unui nou guvern, dar de data aceasta funcţional în totalitate, care să implementeze planul anti corupţie care a făcut-o Preşedintepe Maia Sandu. Pentru Igor Dodon, cum ar fi dat-o, tot nu ar fi fost bine, iar strategia sa „strălucită” de retragere a guvernului Chicu nu s-a dovedit a fi în realitate decât un teribilism stupid prin care şi-a dat singur foc la pantaloni, asemenea adolescenţilor care se filmează pe Tik Tok adunând like-uri de care mâine nu mai ţine nimeni minte.

Atunci când derapezi pe gheaţă, nu pui frână, însă exact aceasta a ales să facă Partidul Socialiştilor din Republica Moldova înaintând-o pe Mariana Durleşteanu drept propriul lor candidat la funcţia de Premier în încercarea de a încetini avântul pe care îl are în acest moment Maia Sandu. Iar Igor Dodon, crezând că poate profita de acest moment de respiro, a revenit la vechiurile sale obiceiuri apărând pe la fel de fel de televiziuni şi lăudându-se singur, în lipsa lăudătorilor de altă dată plătiţi cu ora. De referinţă a fost o emisiune în care fostul Preşedinte al Republicii Moldova a mărturisit, cu modestie, că el a fost un lider care a adus la birou lucruri de acasă, nu a furat, „ca alţii”: „Chiar şi covorul care stă în biroul preşedintelui nu e la balanţa instituţiei prezidenţiale. Eu ştiu de unde l-am găsit şi ştiu cât a costat. El stă acolo şi ea se plimbă în fiecare zi pe el. Eu n-am vrut să-l scoatem, pentru că era un covor verde nici nu ştiu de când. şi am spus cum o să fie? A plecat Dodon şi a luat covorul de sub masă. E mare cât biroul. Aşa că eu mai mult am adus în instituţia prezidenţială. Nici nu am avut de gând să iau ceva de acolo. Uitaţi-vă în fotografii şi o să-l vedeţi”. Ba chiar am aflat că fostul Preşedinte socialist şi-a încropit în curtea reşedinţei prezidenţiale, „ca orice om gospodar”, şi o stână cu nişte oi „primite în dar”.

Doar că în timp ce Dodon se lăsa purtat de fiorul amintirilor, povestind despre cum îşi făcea el brânză de la stâna din curte, candidatul său la funcţia de Premier tocmai anunţa că renunţă la nominalizare: „nu sunt păpuşa nimănui” scria Mariana Durleşteanu pe Facebook, împingând Partidul Socialiştilor într-un derapaj electoral periculos. 

Dar să nu credeţi că Igor Dodon a oprit maşina după primul derapaj pe gheaţă: a tras aer în piept, a accelerat la maxim şi a încercat să pună o nouă frână, şi mai puternică. A doua zi după anunţul retragerii candidatului – „păpuşă”, Partidul Socialiştilor a venit cu o nouă nominalizare la funcţia de Premier care să-i încurce planurile Maiei Sandu: Vladimir Golovatiuc, fost deputat socialist şi actual ambasador al Republicii Moldova la Moscova, un personaj care nu a fost văzut niciodată vorbind în public altfel decât în limba rusă. Misterul l-a lămurit Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova: „Am ajuns să o vedem şi pe asta… avem un candidat pentru funcţia de Premier care nu cunoaşte limba oficială a statului. Cum e majoritatea parlamentară – aşa şi candidatul…”

Copleşit de perspectiva politică sumbră în care singur s-a băgat, Dodon s-a transformat în băieţelul cu pantaloni scurţi care vine pe terenul de joacă de mână cu fratele mai mare pentru a-i arăta pe copiii care nu vor să se mai joace cu el: „În cele mai bune tradiţii ale misionarilor americani, ambasadorul SUA în Republica Moldova a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democraţie, pandemie, politicieni şi oligarhi corupţi, dificultăţi economice şi criza politică în care se află Republica Moldova. (…) Astfel de declaraţii de îndrumare nu sunt adecvate din partea şefului unei ambasade străine pentru liderii unui stat suveran. Este de remarcat faptul că publicarea ambasadorului american a apărut chiar atunci când Moldova se apropie de un punct de cotitură al confruntării dintre noul preşedinte şi principalele forţe parlamentare asupra candidaţilor la funcţia de prim-ministru. Din păcate, ambasadorului nu îi pasă că situaţia se poate agrava”, a avertizat, cu mânie proletară, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova printr-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Plecând de la ideea că cine se aseamănă, se adună, reacţia promptă venită din Rusia imediat după eşecul lui Dodon de a-şi impune „păpuşa” Premier în Republica Moldova nu poate fi decât de bun augur pentru Maia Sandu.

Comentarii