De Sănătate

Punem punctul pe știi

O sută de persoane vor vorbi la conferinţa naţională despre urgenţe pediatrice

vineri, 07 septembrie 2018, 01:50
2 MIN

Ieri a început la Iaşi Conferinţa Naţională cu participare internaţională I-PEM 2018 (Iasi-Pediatrics Emergency Medicine), care timp de trei zile va reuni peste 400 de medici, asistenţi medicali, sociali sau medici de familie din toate judeţele ţării. Prima ediţie a acestui eveniment are ca tematică „Esenţialul în urgenţele pediatrice”, despre care vor vorbi peste 100 de speakeri.

„Este prima conferinţă naţională în urgenţele pediatrice, Spitalul de Copii din Iaşi are onoarea astfel de a fi deschizător de drumuri. Nu am înfiinţat noi urgenţele pediatrice, ele există dintotdeauna şi an de an la conferinţele naţionale au fost secţiuni pe medicina de urgenţă, de aceea noi am considerat că este bine ca aceste urgenţe să fie adunate sub egida acestei conferinţe”, a precizat şef. lucr. dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii, preşedinte al conferinţei. Temele abordate în cele trei zile vor face referire la etica în urgenţele pediatrice, traumatologie pediatrică, managementul durerii acute, urgenţe majore, toxicologie clinică, patologie infecţioasă.

Totodată va exista şi o secţiune dedicată asistentelor, privind urgenţele pediatrice. „Suntem o echipă, aşa încât suntem pretutindeni şi permanent împreună, pentru noi nu este unul mai presus decât altul, nu este unul mai bine ştiutor decât ceilalţi. Nu ştim niciodată cine ne deschide uşa, pentru noi prioritatea este copilul”, a explicat Ana Bărbosu, asistent medical în UPU de la Spitalul de Copii. Astăzi, 7 septembrie, se va discuta despre managementul unei unităţi de primire a urgenţelor pediatrice, etica în pediatrie, traumatologie pediatrică, urgenţe majore, managementul durerii acute şi despre patologia infecţioasă.

Ziua de sâmbătă este dedicată toxicologiei clinice, dar şi patologiei medico-legale în urgenţele pediatrice. În aceeaşi zi va avea loc şi workshopul „Suportul social în urgenţele pediatrice”. Evenimentul va avea loc în două săli ale Hotelului Internaţional şi este organizat şi cu ocazia împlinirii a 18 ani de existenţă pe care Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi îi va împlini anul acesta, pe 8 septembrie. 

 

 

 

Comentarii