De Sănătate

Punem punctul pe știi

Oamenii de ştiinţă au stabilit: Cum poţi uşor să-ţi adaugi încă 10 ani la viaţă

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 09:41
3 MIN
 Oamenii de ştiinţă au stabilit: Cum poţi uşor să-ţi adaugi încă 10 ani la viaţă

Un nou studiu realizat de către o echipă internațională de oameni de știință condus de Universitatea Bergen din Norvegia și publicat în revista Nature Food pe 20 noiembrie 2023, a descoperit un aspect extrem de important pentru longevitatea oamenilor. Experții au constatat că trecerea la o dietă sănătoasă poate adăuga 10 ani în viața ta.

Echipa formată din cercetători din Norvegia, Marea Britanie și Australia, condusă de Lars Fadnes, cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea din Bergen, a modelat speranța de viață pentru aproximativ 467.354 de persoane care și-au documentat obiceiurile alimentare, ca parte a studiului de lungă durată Biobank din Regatul Unit, care a început în 2006, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au grupat participanții în funcție de tiparele lor alimentare și au remarcat cum s-au schimbat în timp. Ei au identificat persoane care mănâncă nesănătos, precum și persoane al căror aport alimentar corespundea Ghidului Eatwell din Marea Britanie și alții care au consumat o dietă pe care cercetătorii au numit-o dieta de longevitate.

După ce s-au adaptat la fumat, alcool și activitate fizică, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani care au făcut o schimbare susținută de la alimentația nesănătoasă la respectarea recomandărilor Ghidului Eatwell au câștigat aproximativ 9 ani în speranța de viață. Cei care au renunțat la băuturile dulci și la carnea procesată în favoarea unei diete bogate în cereale integrale, nuci, fructe, legume și cantități moderate de pește (așa-numita dietă de longevitate) au adăugat 10 ani în plus la speranța lor de viață. Creșteri mai mici ale speranței de viață au fost observate în rândul persoanelor care au urmat o dietă obișnuită pentru început și în rândul celor care și-au îmbunătățit obiceiurile alimentare mai târziu în viață.

„Cu cât schimbările efectuate către modele alimentare mai sănătoase sunt mai mari, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari”, explică echipa în lucrarea lor publicată în revista Nature Food.

„Nesurprinzător, câștigurile prezise în speranța de viață sunt mai mici atunci când schimbarea dietei este inițiată la vârste mai înaintate, dar acestea rămân substanțiale”.

Oamenii în vârstă de 70 de ani și-ar putea prelungi speranța de viață cu aproximativ 4 până la 5 ani dacă ar schimba susținut alimentația sănătoasă, fie în conformitate cu Ghidul Eatwell, fie cu „dieta de longevitate”, au descoperit cercetătorii.„Este incitant, dar nu surprinzător, să vedem beneficiile enorme pentru sănătate ale schimbărilor dietetice”, a declarat cercetătoarea în nutriția populației și autoarea studiului, Katherine Livingstone, de la Universitatea Deakin.„Această muncă este importantă, deoarece demonstrează că niciodată nu este prea târziu pentru a face schimbări mici și susținute către o dietă mai sănătoasă”.Alte studii înainte de aceasta au arătat că diferitele modele de alimentație sănătoasă care oglindesc regulile dietetice sunt legate de un risc mai scăzut de deces prematur în rândul cetățenilor americani.În timp ce această nouă analiză privește Marea Britanie, extinzând gama geografică a unor astfel de studii, se aplică aceleași avertismente ca și în cazul oricăror date la nivel de populație.

 

Comentarii