De Sănătate

Punem punctul pe știi

Oamenii pot scăpa de coșmaruri cu ajutorul sunetelor

vineri, 16 decembrie 2022, 11:41
2 MIN
 Oamenii pot scăpa de coșmaruri cu ajutorul sunetelor

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Geneva și de la Universitatea din Geneva, Elveția, demonstrează că un singur acord de pian este suficient pentru a scăpa de visele urâte. 

Studiul, publicat în revistaCurrent Biology, a fost realizat pe 36 de pacienți diagnosticați cu tulburări de somn care presupun apariția coșmarurilor repetate.

Terapia a redus semnificativ frecvența acestora în rândul participanților.

Oamenii de știință le-au cerut acestora să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și apoi să asculte în timpul somnului sunete asociate cu experiențele pozitive de pe timpul zilei.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională”, explică psihiatrul Lampros Perogamvros, profesor la Spitalul  Universitar din Geneva și la Universitatea din Geneva.

„Pe baza acestei observații, am ajuns la concluzia că am putea ajuta oamenii manipulând emoțiile din visele lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de vise emoționale foarte puternice și foarte negative la pacienții care suferă de coșmaruri”, a mai spus cercetătorul.

Cercetarea a fost publicată în Current Biology și prezentată de sciencealert.com.

Coșmarurile sunt asociate cu somnul de proastă calitate

Mulți oameni suferă de coșmaruri, acestea fiind asociate cu un somn de proastă calitate, care, la rândul său, este legat de o mulțime de alte probleme de sănătate. Somnul slab pe timpul nopții poate crește, de asemenea, anxietatea.

Alte studii recente au arătat că coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei globale SARS-CoV-2. Tratarea acestei afecțiuni a devenit astfel o provocare pentru oamenii de știință.

 

Comentarii