De Sănătate

Punem punctul pe știi

OMS lansează primul sondaj global asupra nevoilor pacienţilor cu cancer

joi, 12 ianuarie 2023, 08:34
3 MIN
 OMS lansează primul sondaj global asupra nevoilor pacienţilor cu cancer

Se dorește o abordare holistică atât a pacientului cât și a familiei sale. În România, însă, sunt pacienți care au 2 luni de când nu și-au făcut tratamentul, pentru că medicamentele nu au ajuns în secțiile de oncologie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) își propune să organizeze anul acesta un sondaj în 100 de țări din lume pentru a identifica nevoile pacienților cu cancer.

Practic, OMS a anunţat în decembrie 2022 lansarea, în premieră, a unui sondaj global asupra experienţelor şi nevoilor pacienţilor cu cancer pentru „amplificarea vocilor” celor care se confruntă cu această boală.

Aceasta, în contextul în care se estimează că una din cinci persoane din lume va fi afectată de cancer la un moment pe parcursul vieţii.

”Vorbim de amplificarea vocilor celor suferinzi de cancer? Atunci ar trebui să se știe că în România  sunt pacienți care au acces la medicație după 4-5 chiar 6 luni din momentul în care apare suspiciunea de cancer. O parte dintre acești oameni nici nu mai ajung la diagnostic și tratament, pentru că mor chinuindu-se să facă tot felul de investigații. Apoi lipsește o parte dintre medicamente. Sunt pacienți care au 2 luni de când nu și-au făcut tratamentul, pentru că medicamentele nu au ajuns în secțiile de oncologie. Dasanitibul, de exemplu, un medicament folosit în tratamentul leucemiei nu a mai fost distribuit de 2 luni bolnavilor. Iar acesta este un generic, adică este mult mai ieftin decât medicamentul  original. Este dramatic. Practic, oamenii aceștia sunt condamnați la moarte”, a comentat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România.

Deși OMS își propune o abordare holistică a pacientului bolnav de cancer, pentru bolnavii din România astfel de aspirații sunt eclipsate de lupta surdă pentru a primi medicamentele care să le asigure supraviețuirea.

Sondajul va colecta date de la 100.000 de persoane din 100 de ţări, majoritatea provenind din țări cu economii și venituri mici şi medii.

Se dorește ca rezultatele să fie centralizate anul acesta cu scopul de a contribui în viitor la conceperea politicilor de sănătate, a programelor de de prevenţie şi îngrijire şi a serviciilor pentru persoanele afectate de cancer din întreaga lume.

„În ceea ce priveşte controlul cancerului, accentul a fost pus, de prea mult timp, pe îngrijirea clinică, şi nu pe nevoile mai extinse ale celor afectaţi”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Oficialul OMS a mai afirmat că politicile pentru cancer trebuie să se bazeze pe mai multe informații, și nu doar pe cifre.

Studii anterioare au evidenţiat faptul că aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer suferă de anxietate şi de lipsă de încredere, și riscă, de asemenea, să-şi piardă partenerul de viaţă. S-a mai constatat, totodată, că în ţările în curs de dezvoltare 70% dintre cei afectaţi se confruntă cu probleme financiare.

Acest demers vizează, de asemenea, îngrijitorii şi rudele pacienţilor cu cancer, boală care, potrivit OMS, „afectează, practic, toate familiile din lume”.

”La nivel de intenție, să vorbim de abordare holistică este ceea ce ne dorim cu toții. Dar realitatea este cu totul alta. Când oamenii își câștigă dreptul la tratament în justiție, nu este o ipocrizie să vorbim despre abordarea holistică? Numai anul trecut două  bolnave de cancer și-au câștigat acest drept în instanță. Una dintre aceste paciente este de la dumneavoastră, din Iași. Nu putem vorbi serios de o abordare de finețe a tratamentului bolnavului de cancer și a familiei sale, când nu-i dai medicația care îl ține în viață. Cum arăți că îți pasă când bugetul pentru Sănătate este mai mic decât anul trecut? Știți că între România și țările Uniunii Europene există un decalaj de 5-6 ani în ce privește tratamentul bolnavilor de cancer cu medicamente inovative? Ca și cele două paciente, o să facem toate diligențele să obținem aceste drepturi în instanță”, a declarat Cezar Irimia.

 

Comentarii