Operaţiune secretă care te lasă cu gura căscată: agenţii Mossad au sustras arhiva nucleară a Iranului

joi, 03 mai 2018, 08:10
2 MIN
 Operaţiune secretă care te lasă cu gura căscată: agenţii Mossad au sustras arhiva nucleară a Iranului

Într-o operaţiune spectaculoasă, deprinsă parcă din romanele lui John le Carré, agenţii israelieni au reuşit să sustragă arhiva nucleară a Iranului, care cântărea nu mai puţin de jumătate de tonă, permiţându-i astfel premierului Benjamin Netanyahu să prezinte dovezi despre eforturile secrete ale Teheranului de a se dota cu bomba atomică. 

Detaliile operaţiunii Mossad – o agenţie de spionaj învăluită în mister – au fost dezvăluite luni seara, la sfârşitul conferinţei de presă în care premierul israelian a acuzat Iranul că “a minţit cu cinism” şi a înşelat opinia publică internaţională în legătură cu intenţiile sale în domeniul nuclear.  Potrivit unul oficial israelian, agenţii Mossad au sustras arhiva iraniană în urma unui raid într-o locaţie din Teheran, desfăşurat în timpul nopţii, în luna ianuarie 2018. Spionii au părăsit Iranul în aceeaşi noapte, luând cu ei arhiva secretă.

Oficialul israelian a afirmat pentru ziarul New York Times că agenţii Mossad au primit informaţia că arhiva nucleară secretă a Iranului se afla într-un depozit din cartierul Shorabad, într-o zonă industrială din sudul capitalei Teheran, o clădire ce părea abandonată şi fără nicio utilizare clară. “Din exterior, era un imobil ce apărea complet nevinovat. Arăta ca un depozit dărăpănat. Dar din interior, acesta conţinea arhivele atomice secrete ale Iranului, închise în fişiere mari,” a afirmat Netanyahu. Înainte de a fi dusă în depozitul respectiv, arhiva mai fusese mutată de câteva ori de autorităţile iraniene, în încercarea de a-i deruta pe posibilii urmăritori şi de a menţine locul secret. Depozitul ar aparţine Organizaţiei de informaţii a Gărzii Revoluţionare din Iran, formată în 2009 de către liderul suprem Ali Khamenei şi condusă de clericul Hossein Taeb.

Spionii Mossad au început să monitorizeze clădirea începând din februarie 2016. După aproape doi ani de supraveghere şi pregătiri minuţioase, agenţii serviciului israelian de informaţii au intrat în clădire într-o noapte din luna ianuarie a acestui an şi au sustras arhiva ce cântărea jumătate de tonă. În cursul aceleiaşi nopţi, agenţii au părăsit Iranul.

Autorităţile israeliene nu au furnizat detalii privind executarea efectivă a operaţiunii sub acoperire. Nici premierul Netanyahu nu a confirmat modul în care Mossad, agenţia cunoscută pentru misiunile sale temerare sub acoperire, a obţinut materialele iraniene, spunând doar că “puţini iranieni ştiau unde se află – foarte puţini. Şi la fel de puţini israelieni.” Oficialii iranieni nu au realizat, iniţial, că documentele au fost sustrase din arhiva ultrasecretă, aflând de dispariţia lor câteva luni mai târziu.

Cititi mai multe pe g4media.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii