Orban îi dă parțial dreptate lui Cîțu după ce a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății

marți, 21 septembrie 2021, 21:07
2 MIN
 Orban îi dă parțial dreptate lui Cîțu după ce a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății

Ludovic Orban, președintele PNL, a explicat că în lupta cu criza sanitară COVID-19 sunt implicați mai mulți actori, nu numai Ministerul Sănătății, însă a spus că îi dă „parțial” dreptate lui Florin Cîțu, care a anunțat că va cere o anchetă la Ministerul Sănătății pentru a vedea care au fost pregătirile pentru valul 4 al pandemiei.

Întrebat marți seară dacă este de acord cu Florin Cîțu că există lucruri care nu au funcționat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește pregătirile pentru al patrulea val pandemic, Ludovic Orban a afirmat: „Parțial, dar întotdeauna atunci când un domeniu atât de important cum este domeniul apărării sănătății cetățenilor nu funcționează la parametri este și responsabilitatea premierului. Ca premier, eu nu am lăsat numai Ministerul Sănătății să se ocupe de confruntarea cu primele trei valuri, în special valul al doilea, care mi-a venit chiar în campania electorală. Aici premierul trebuie să fie implicat în prima linie a bătăliei. Plus că sunt foarte mulți actori care nu sunt numai de la Ministerul Sănătății. Gândiți-vă că sunt implicate prefecturile, prefecții sunt cei care conduc comandamentele pentru situații de urgență de la nivel județean și de la nivelul Municipiului București, sunt implicate structurile Ministerului de Interne, în special Departamentul pentru Situații de Urgență”.

„De asemenea, sunt implicate autoritățile locale, că foarte multe spitale, de exemplu, sunt în subordinea consiliilor județene sau în subordinea consiliilor locale. De asemenea, sunt alți actori, medicii de familie ș.a.m.d., care sunt implicați în lupta contra pandemiei, nu numai Ministerul Sănătății și Direcțiile de sănătate publică. Toți acești actori trebuie coordonați și în momentul în care s-a văzut magnitudinea valului 4 și creșterea exponențială a numărului de cazuri nu se poate spune că nu a existat o informare prealabilă – dimpotrivă, INSP a și făcut o predicție cu privire la evoluția numărului de îmbolnăviri zilnice, la evoluția pandemiei, și existau practic avertismente care trebuiau luate în seamă și trebuiau luate un set de măsuri pentru a preveni. (…) E și responsabilitatea Ministerului Sănătății, dar este responsabilitatea tuturor entităților guvernamentale și non-guvernamentale care sunt implicate în lupta contra COVID-19”, a adăugat președintele PNL.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii