Părinţii îşi îndoapă copiii cu antibiotice, chiar dacă au viroze

joi, 29 noiembrie 2018, 02:56
2 MIN
 Părinţii îşi îndoapă copiii cu antibiotice, chiar dacă au viroze

Un fenomen îngrijorător continuă să fie prezent în rândul părinţilor ieşeni, care, în cazul oricărei viroze cu care se confruntă copilul, recurg la administrarea de antibiotic deşi, de cele mai multe ori, acesta nu este necesar.

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ spun că patologia respiratorie există în acest moment, însă nu a fost constatat un număr îngrijorător în ultima perioadă, limitele fiind normale. Aceştia recomandă părinţilor să nu administreze antibiotice fără să consulte mai întâi un medic.

„Marea majoritate a răcelilor din acest sezon sunt virale, iar virusurile nu sunt omorâte de antibiotice în niciun caz. Antibioticul este prescris de medic doar dacă există suprainfecţie bacteriană, el fiind de altfel şi singurul care are dreptul să recomande asta, nu asistentul medical, nu farmacistul. Altfel, antibioticul se administrează inutil, iar atunci când pacientul va avea într-adevăr nevoie va fi necesar un arsenal mult mai consistent şi cu riscuri mult mai mari. Desigur, în acest mod părinţii îşi iau măsuri preventive, dar nu este bine“, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii şi purtător de cuvânt.

Mai mult, administrarea de antibiotice fără prescripţie medicală duce în timp la riscul ca organismul să dezvolte rezistenţă faţă de un anumit tratament.

Conform unei estimări făcute în anul 2015, România se află pe locul trei între statele Uniunii Europene cu privire la impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice, aceasta fiind o ameninţare tot mai mare pentru sănătatea publică.

Pentru orice problemă de sănătate, este recomandată prezentarea fie la medicul de familie, fie la medicul pediatru, pentru a primi un tratament corect, o altă problemă fiind nevoia de a apela la medicaţia alternativă, făcându-se astfel abuz de suplimente pentru imunitate sau de vitamine.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii