Păstrarea sănătății psihice prin credință și rugăciune Credința în Dumnezeu și sprijinul primit

sâmbătă, 02 mai 2020, 07:00
10 MIN
 Păstrarea sănătății psihice prin credință și rugăciune  Credința în Dumnezeu și sprijinul primit

Credința reprezintă liantul dintre noi oamenii și Dumnezeu, o legătură spirituală transferată energetic de la părinții noștri și amprentată prin botez imediat după naștere. Credința în Dumnezeu, reprezintă scutul nostru energetic în fața acestei lumi pline de încercări. Moștenirea și păstrarea credinței pe parcursul vieții, reprezintă dovada de a trăi cu principii morale și cu ,,frica lui Dumnezeu,, așa cum frumoasa vorbă din popor ne-a fost transmisă.

Cirește și: Calea credinței ne întărește încrederea în forțele proprii și ne centrează drumul vieții înspre armonie, bunătate și asertivitate. Un credincios și un ascultător al celor sfinte, își călăuzește pașii înspre o viață curată și lipsită de cele rele. Chiar dacă s-a rătăcit de la drumul său, puterea credinței întotdeauna va dăinui și îi va întări calea, aducându-l pe drumul potrivit.

Credința în Dumnezeul nostru este precum o floare de care ne îngrijim în fiecare zi. Precum un gând bun sau o vorbă frumoasă fac ca florile să crească armonios, așa și noi oamenii suntem dependenți de ceea ce exprimăm, astfel încât să funcționăm bine. Toată energia pe care o emanăm celor din jur, fie ei oameni, animale sau plante, își are un răsunet în tot ceea ce culegem, adică în feedback-ul nostru zi de zi. Și tot ceea ce ne dorim să atragem în jurul nostru stă de fapt în puterea noastră și în bunele noastre intenții. Așa cum înțeleptul scriitor spunea: ,,Legea atracțiilor este aceasta: Nu atragi ceea ce dorești. Atragi ceea ce ești,,.

Ni se întâmplă adesea să ne rătăcim de la drumul pavat cu înțelegere și să ne lăsăm pradă răutăților cauzate de cei din jur, răspunzându-le cu ,,aceeași monedă,, dar psihologia prin marii scriitori, ne transmite contrariul: ,,Cum te tratează oamenii este karma lor. Cum reacționezi este a ta,,. În plus, atunci când simțim că avem intenția de a reacționa acid, putem pune în practică o vorbă din străbuni ,,supărarea de astăzi, las-o pe mâine,, astfel încât este recomandat să îți păstrezi calmul, să judeci așa cum se cuvine și să nu ataci cu violență, ci să îți oferi un  timp îndelungat de reacție. În cele mai multe cazuri, lăsând replicile acide pe mai târziu, nu vei mai avea nicio intenție de a te răzbuna verbal și de a răspunde cu echivalentul vibrației joase.

Credința și rugăciunea ne ajută să fim mai ancorați în modestia și normalul vieții cotidiene, să ne gândim mereu că viața pe pământ nu este veșnică iar rolul oamenilor este să trăiască în armonie cu tot ce îi înconjoară și nu doar să ,,facă umbră pământului,,. De aceea sătenii aveau cimitrul poziționat pe dealul din sat, tocmai pentru a-l vedea în fiecare zi și a conștientiza mereu că viața pe pământ este cu termen limitat, fiind inutile răutățile, lăcomia și toate comportamentele meschine.

Rugăciunea reprezintă o hrană complexă compusă din credință și medicament, fără de care supraviețuirea în această lume cu atât de multe încercări, ar fi aproape imposibilă.

Cercetările în domeniul credinței și a vindecării

Pe parcursul anilor, unii cercetători s-au arătat interesați de impactul credinței asupra psihicului nostru, studiile acestora evidențiind rezultate uimitoare.

Rugăciunea, această înălțare și vorbire a sufletului cu Dumnezeu, îi aduce pacientului o întărire sufletească și trupească. Ea reprezintă starea mistică de conexiune dintre om și ființa nevăzută, reprezentată de Creatorul Universului. Prin rugăciune, pacientul își poate controla mai bine trăirile sufletești, se poate relaxa; totodată relaxându-și și ritmul cardiac. În plus, tensiunea arterială scade și stresul se diminuează. Practicată regulat, rugăciunea devine un mod de a trăi sănătos și de a ne hrăni spritual.

Studiile de specialitate au evidențiat faptul că persoanele credincioase care practică rugăciunea în mod regulat, sunt mai ferite de tulburările psihice, cardio-vasculare și cele autoimune.

Sacroterapia sau terapia prin rugăciune reprezintă o metodă de a obține echilibrul fizic, mintal și mai presus, cel spiritual încununat de pacea sufletească. Această practică poate conduce înspre longevitate și cei care își mențin relația cu Dumnezeu sunt mai sănătoși și mai puțin expuși viciilor. Acest fapt a fost demonstrat încă din 1988 când medicul cardiolog și cercetătorul Randolph Byrd a evidențiat faptul că 85% dintre persoanele care au practicat rugăciunea ca terapie, au avut un răspuns mai rapid la tratament. Tot același medic a efectuat un studiu pe mai multe loturi de pacienți iar pe unii dintre aceștia i-a ajutat prin ,,rugăciunea pentru aproapele,,. S-a evideniat faptul că pacienții care au fost sprijiniți prin rugăciune, au avut mai puține cazuri de complicații cardiace iar medicația necesară tratării lor, a fost de cinci ori mai mică față de ceilalți pacienți. Așadar, s-a demonstrat încă de atâția ani, faptul că rugăciunea are efecte medicale deosebite, inclusiv pentru cei care se roagă pentru ceilalți semeni, reducându-și astfel stresul, tensiunea arterială, durerile cronice, anxietatea și tulburările de somn.

Rugați-vă pentru voi cât și pentru ceilalți semeni ai voștri; în felul acesta fiind în armonie cu tot Universul, atrăgându-vă energie pozitivă și pace sufletească.

Prin rugăciune, se poate scădea nivelul de radiații ca și în cazul locației Bisericii Arhanghelului Mihail din Cernobil când după explozia nucleară din 1986, radiațiile au atins un prag record peste nivelul normal. În zona Bisericii, la doar 4 km de centrală, nivelul radiațiilor era normal, fapt ce a surprins și a suscitat interes oamenilor de știință.

Tot prin darul sfintei preoții adăugat rugăciunii, se poate purifica apa, transformând-o în aghiazmă, un adevărat tratament. Această apa sfințită are puteri vindecătoare doar pentru credincioși, deoarece are ,,memoria,, distingerii credinței a celor care o consumă.

Cercetătoarea Angelina Malahovskaia de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Psihoneurologică din St. Petersburg, a demonstrat într-un studiu complex că Liturghia are o însemnătate aparte avînd puterea de a scădea tensiunea arterială și de a  normaliza analizele de sânge.

Pacienții cu tulburări psihice și reluarea legăturii spirituale

În spitalele de psihiatrie, pacienții se roagă foarte mult, citesc rugăciuni, aprind lumânări la Biserică și îl cheamă neîncetat pe Dumnezeu pentru a-i ajuta. Majoritatea acestor spitale de profil au o Biserică construită special pentru pacienți, cunoscându-se necesitatea și importanța acesteia pentru cei afectați psihic și sufletește. Ajutorul este conferit de către un preot care slujește la slujbele de Sărbătoare. Acesta oferă sprijin pacienților care doresc să se spovedească și să se roage întru iertarea păcatelor și întru ajutorul de la Cel de Sus.

Cunoaștem cu toții întreptarea noastră către Dumnezeu, mai ales atunci când ne este greu și suntem în suferință. Sunt foarte sănătoase sufletului nostru aceste rugăciuni, dar mai cu seamă sunt cele mai sănătoase atunci când le facem în fiecare zi. Tot așa, sufletul nostru are nevoie de o purificare sufletească și de o încărcare spirituală .

Ne face foarte mult bine să ne începem ziua cu Dumnezeu în suflet, să îi mulțumim și să ne călăuzească pașii înspre tot binele pentru noi, cât și pentru cei din jur. Prin rugăciune, ne menținem  vie credința și avem posibilitatea să conștientizăm faptul că viața pe acest pământ nu este veșnică iar obiectivul nostru este să facem și să culegem bine. Ne stresăm și ne facem planuri peste planuri, uitând de fapt că viața pe acest pământ este una scurtă noi fiind ,,turiștii,, iar ,,Dumnezeu, agentul nostru de tursim care ne-a definit deja rutele, rezervările și direcțiile,, așa cum Charile Chaplin a spus-o după o lungă experință de viață, completând prin a ne ,,încrede în Dumnezeu și a ne bucura,, pentru că ,,viața este o călătorie,,.

 Așadar, viața în pace, rugăciune și ascultare de Dumnezeu, reprezintă cheia către armonia cu tine, cu cei din jur și cu Energia Sfântă. Suntem dependenți de această legătură cu cele Sfinte și totodată uităm în mod poate voit sau poate inconștient de Dumnezeu. Suntem distrași de viața aceasta agitată, de forfota produsă de tehnologie cât și de toate activitățile cotidiene mai mult sau mai puțin potrivite nouă. Rareori avem capacitatea să discernem cu acuratețe între ce ne face bine și ce nu. Ne agităm , ne dăm peste cap, uităm de noi, de familie, de Dumnezeu și obișnuim să ne credem invincibili, lăsându-ne preocupați de zbucium și nepăsare; toate acestea aducătoare de stres. De fapt, avem nevoie de liniște și de o viață în tihnă. Doar așa putem face cele mai bune alegeri pentru noi și doar așa ne putem menține vie calea cea dreaptă. În mod voit, suntem influențați zi de zi, prin toată aglomerația și tot afluxul de știri, emisiuni, gadgeturi, pentru a ne poziționa în rolul de victime ale societății moderne.

 Cred și susțin că dacă am avea capacitatea să ne limităm absorbția de informații grosiere și superficiale, am avea un control mai bun în viața noastră. În acest fel, am putea menține mai ridicat scutul către tulburările psihice și fizice. Imunitatea noastră este într-o continuă relație cu tot ce auzim, vedem și întreprindem zi de zi. Ne-o deteriorăm cu știri negative, cu furie, ură, gelozie, neîncredere, lăcomie, invidie și ne-o întărim cu bunătate, iubire, încredere, sprijin, asertivitate, apreciere, credință. Cu o simplă introspecție, putem conștientiza legătura aceasta între binele oferit, armonia cu cei din jur și sănătatea trupească și sufletească. În contrast, cenușiul comportamentului nostru, atrage o slăbire a imunității, scutul căzut, lăsând dezordinea, labilitatea, boala și chinul sufletesc să își facă simțită prezența.

Am uitat…

Faci bine, culegi bine, este o regulă încă de la venirea noastră pe acest Pământ , pe care noi adesea o uităm. Ne influențează, poate și toată energia planetei, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai afectată. Nu mai prețuim așa cum se cuvine tot ce ne-a oferit viața pe acest pământ.

Am uitat să reciclăm gunoiul așa cum am uitat să ne luminăm sufletul.

Am uitat să protejăm natura, așa cum am uitat să avem grijă de sufletul nostru.

Am uitat să zămbim, să-i ajutăm pe cei din jur, așa cum am uitat să ne menținem sufletul cald. Am uitat că viața pe acest pământ nu este numai despre a avea, a deține, a aduna și a nu te mai sătura.

Suntem lacomi, ne dorim mai mult decât avem nevoie, fără a pune în balanță necesarul nostru sufeletesc și material. Pur și simplu dăm pe dinafară cu toate avuțiile materiale, cu prea multe mașini, prea multe proprietăți, prea multe haine, bijuterii, lăsând casa sufletului împăienjenită.

Puțini dintre noi nu se pot absolvi de la toate acestea, mai puțin cei conștienți de adevăratul necesar spiritual și fizic; ,,ferice lor,, așa cum spun preoții.

Ajutorul duhovnicesc în completarea consilierii și tratamentului psihiatric

În calitate de medic psihiatru, întotdeauna recomand pacienților mei să se mărturisească unui preot, să își elibereze sufletul de greutăți, poveri, încercări, neputințe firești și ,,patimi,,. Ajutorul duhovnicesc, în colaborare cu ajutorul medicului psihiatru, al psihologului și al întregului personal medical, face mult bine și întărește credința pacientului în vindecare. Astfel, o abordare multidisciplinară, formată din medic, preot și psiholog; creează un tratament complex medicamentos și spiritual, atât de necesar și indicat pacienților psihici. În plus, tot ceea ce reprezintă echipa medicală, asistenți, cadre de îngrijire; comportamentul acestora, implicarea și vorbele bune, ajută pacienții în recuperarea psihică. Totul este ca un puzzle, o piesă fără cealaltă, fac ca tabloul să fie incomplet.

Consider extrem de important să credem în ceva, indiferent de orientarea noastră religioasă, ajutorul de sus menținându-ne cordonul ombilical cu Dumnezeu prin care sa ne hrănim în permanență cu legătura Sfântă. În absența unei astfel de legături, rezultatele pot întârzia să apară, scopul final putând fi greu de atins.

Oricare ar fi religia noastră, cel mai important este să ne trăim viața în bine și în armonie. Așa cum la locurile Sfinte sunt bineveniți credincioși din atâtea culte religioase, așa noi, este bine să îi acceptăm pe toți. Comportamentul primează și reflectă religia iar dacă gândim altfel, nu facem decât să ne creem preconcepții care ne pot dezamăgi.

Așa cum toate țările cu toate religiile pământului ne primesc și ne fac să ne simțim atât de bine în vizitele și vacanțele noastre, așa noi, este bine să nu judecăm și să socializăm cu oameni indiferent de confesiunea religioasă.

Dr. Cozmin Mihai (medic specialist psihiatru-Institutul de Psihiatrie,,Socola,, Iași)

Citește și: Reflexii duhovnicești privind posibilitățile terapeutice prin post și rugăciune aplicate bolnavilor psihici

Comentarii