Paturile libere de ATI se umplu cu pacienţi aduşi din toată ţara

luni, 19 aprilie 2021, 01:50
3 MIN
 Paturile libere de ATI se umplu cu pacienţi aduşi din toată ţara

Sâmbată au fost aduşi patru pacienţi la Spitalul de Neurochirurgie, doi dintre ei murind în scurt timp.

Reprezentanţii unităţilor medicale din Iaşi spun că există, de aproximativ o săptămână, o anumită scădere a presiunii cauzată de infectările cu COVID-19 în judeţul Iaşi.

Dar locurile care s-au eliberat în ATI în această perioadă au fost ocupate din ce în ce mai mult cu pacienţi transferaţi din alte judeţe ale ţării, copleşite de numărul de cazuri.

Doar duminică seară au venit pe locurile libere de la Spitalul de Neurochirurgie doi pacienţi depistaţi pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, unul de 80 de ani din Bucureşti, de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, şi unul din Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean din Mureş.

Cu o seară înainte, sâmbătă, au fost transferaţi de la Bucureşti patru pacienţi la Iaşi cu o aeronavă Spartan, care au fost internaţi tot la Spitalul de Neurochirurgie. Starea lor era foarte gravă, erau intubaţi şi ventilaţi mecanic, cu prognostic rezervat. De altfel, pe parcursul nopţii doi dintre aceştia au şi murit.

"În cursul zilei de ieri au fost transferaţi de la Bucureşti prin centrul de coordonare patru pacienţi cu afecţiune pulmonară extrem de severă în cadrul infecţiei cu COVID-19. Din păcate doi dintre ei au decedat, ambii cu vârsta de aproximativ 70 de ani şi cu afectarea severă a plămânilor, de peste 80%, şi cu multiple patologii asociate: diabet zaharat, hipertensiune, boala renală cronică. Cei care sunt în momentul de faţă în viaţă au afectare pulmonară mai puţin severă", a declarat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

De la începutul lunii aprilie au mai existat cel puţin două transferuri pe locurile ATI de la spitalele din Iaşi: vineri a mai fost transferat un pacient cu elicopterul SMURD, în timp ce pe 9 aprilie, la inaugurarea TIR-ului instalat în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, au fost aduşi şi trei pacienţi în stare critică de la Bucureşti.

Conform datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, peste weekend au fost 174 de cazuri de noi infectări cu COVID-19 şi nouă persoane au murit. DSP precizează faptul că în spitalele suport COVID-19, în raportarea de ieri de la ora prânzului, erau ocupate 387 de paturi, dintre care 65 erau paturi de ATI.

În total mai erau libere 12 paturi ATI, fără a lua în considerare pacienţii transferaţi în cursul zilei sau alţii a căror stare de sănătate s-a agravat şi s-a impus transferul lor pentru îngrijire de specialitate.

De altfel, managerul Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi spune că personalul care lucrează pe secţia ATI este întins la maximum şi se află la limitele rezistenţei după acest an de pandemie.

"Am reuşit să facem faţă la paturile ATI pe care le are spitalul astăzi, în toată activitatea, cu personalul unitatea medicală angajând pe perioada stării de urgenţă şi alertă şase medici de anestezie şi terapie intensivă care şi-au exprimat dorinţa de a lucra în acest spital. În rest, personalul mediu e al nostru, cu mici excepţii: au fost ajutaţi de cinci asistente şi infirmiere detaşate de DSP Iaşi", a spus dr. Lucian Eva.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii