Pensionară căzută jos şi rămasă blocată într-un apartament din centru, salvată de SMURD

luni, 14 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Pensionară căzută jos şi rămasă blocată într-un apartament din centru, salvată de SMURD

O femeie în vârstă de 86 de ani a rămas blocată în casă după ce a căzut şi nu s-a mai putut ridica. Bătrâna locuieşte singură într-un imobil din Piaţa Unirii şi suferă de mai multe probleme de sănătate, afecţiuni cardiovasculare, ortopedice, având totodată şi diagnosticul de demenţă mixtă.

„A fost o intervenţie a echipajului de prim ajutor pentru o pacientă blocată în casă, policontuzionată prin cădere de la acelaşi nivel, contuzie toraco-abdominală, contuzie bazin, entorsă gleznă dreaptă, bloc de ramură dreaptă, aritmie extrasistolică. A fost evaluată de ortoped, chirurg şi cardiolog şi a plecat acasă însoţită de fiică“, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Medicii recomandă ca, în special în perioadele friguroase, ieşenii care au rude singure şi în vârstă să le viziteze mai des sau măcar să ţină legătura cu ele telefonic.

În ultimii ani au existat numeroase cazuri de vârstnici găsiţi în stare gravă în propria casă, fie după ce au căzut şi nu s-au mai putut ridica, fie aproape de hipotermie din cauza faptului că stau în case neîncălzite, fie însetaţi sau înfometaţi pentru că nu s-au putut mişca şi nu a existat nimeni în preajmă care să le poarte de grijă. Fenomenul vârstnicilor uitaţi de familie este unul care capătă o tot mai mare amploare, specialiştii spunând că din păcate neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, cu dizabilităţi sau a celor care nu se pot îngriji singuri este o practică veche, însă care are numeroase reprecusiuni emoţionale asupra vârstnicilor. De aceea, este indicat ca, dacă familia nu se poate ocupa de îngrijirea celor în vârstă, să solicite sprijinul unei firme de îngrijiri la domiciliu sau să angajeze o persoană care să aibă grijă de ei în permanenţă.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii