De Sănătate

Punem punctul pe știi

Poate duce insuficiența cardiacă la demență?

vineri, 28 iulie 2023, 07:50
2 MIN
 Poate duce insuficiența cardiacă la demență?

Insuficiența cardiacă poate duce la declin cognitiv prin crearea unei mici scurgeri de calciu în interiorul neuronilor din creier, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Neuroscience de către cercetători americani de la Universitatea Columbia.

„Timp de mulți ani, am știut că pacienții cu insuficiență cardiacă au tendința de a avea deficiențe cognitive, dar acest lucru a fost privit ca o coincidență. Abia recent, studiile au sugerat că insuficiența cardiacă provoacă problemele cognitive”, spune dr. Andrew R. Marks, președinte al Departamentului de Fiziologie și Biofizică Celulară de la Colegiul Medical și Chirurgical Vagelos de la Columbia, care a condus cercetarea.

Descoperirea ar putea duce la noi tratamente pentru această afecțiune, numită demență cardiogenă.

Echipa dr. Marks a emis ipoteza că o scurgere celulară de calciu care contribuie la insuficiența cardiacă poate contribui, de asemenea, la declinul cognitiv la pacienții cu insuficiență cardiacă.

În interiorul celulelor cardiace, calciul curge printr-un canal dedicat, dar canalul nu se poate închide corespunzător atunci când devine suprastimulat în timpul primelor etape ale insuficienței cardiace.

Ca urmare, calciul se scurge prin canal, lipsind celulele cardiace de calciul necesar pentru contracție și degradând și mai mult inima.

Deoarece același canal de calciu se găsește și în creier, cercetătorii au decis să vadă dacă scurgerile de calciu din celulele creierului ar putea cauza tulburări cognitive.

Aceștia au descoperit că, la șoarecii cu insuficiență cardiacă, scurgerile de calciu în neuronii din creier au dus la afectarea cognitivă.

Un fapt încurajator însă, cogniția ar putea fi protejată dacă scurgerea de calciu ar fi obturată cu un medicament experimental.

De asemenea, s-a constatat că și creierele pacienților decedați cu insuficiență cardiacă conțineau canale de calciu cu scurgeri, ceea ce sugerează că scurgerile pot cauza, de asemenea, tulburări cognitive la oameni.

Cercetătorii au două ipoteze cu privire la modul în care aceste scurgeri cauzează probleme cognitive.

Una speculează că atunci când calciul iese din canalul său provocând scurgeri activează anumite enzime care declanșează o reacție observată la pacienții cu boala Alzheimer.

Cealaltă posibilitate ar fi că scurgerile cauzează anomalii în părți ale neuronilor necesare pentru a transmite semnale în creier.

Oricum ar fi, medicamentul experimental conceput de laboratorul dr. Marks pentru a opri scurgerile și a încetini progresia insuficienței cardiace ar putea fi benefic și pentru creier.

Medicamentul, numit Rycals (Ryanodine receptor calcium release channel stabilizer – un stabilizator al canalului de calciu), se află în prezent în teste clinice pentru persoanele cu afecțiuni cardiace și alte tulburări musculare cauzate de scurgeri ale canalelor de calciu.

 

Comentarii