Poetul italian Dante Alighieri va fi „rejudecat” după 700 de ani

vineri, 12 martie 2021, 14:43
1 MIN
 Poetul italian Dante Alighieri va fi „rejudecat” după 700 de ani

Capodopera literaturii universale „Divina Comedie” a fost scrisă de Dante Alighieri când poetul italian se afla în exil, condamnat în urma unui proces nedrept, pe care juriştii se pregătesc să-l reexamineze şapte secole mai târziu, relatează AFP şi France24, potrivit Agerpres.

„Poetul suprem” a fost exilat din Florenţa în ianuarie 1302 în urma unei confruntări sângeroase între două grupări rivale din oraş, „guelfii albi”, care reclamau limitarea puterilor papei la domeniul spiritual şi din rândurile cărora făcea parte şi Dante, şi „guelfii negri”, în favoarea exercitării autorităţii papale asupra treburilor oraşului. „Obiectivul nostru este de a stabili, în lumina unor noi informaţii care ar putea ieşi la lumină, dacă verdictul poate fi revizuit, sau, şi mai bine, anulat”, a explicat pentru AFP Alessandro Traversi.

Cititi si: Un condamnat pentru trafic de mercur şi droguri cere rejudecarea procesului pentru că nu s-a putut apăra

Traversi, un avocat specializat în drept penal, a invitat şi alţi avocaţi să reexamineze procesul lui Dante Alighieri cu prilejul unei conferinţe programate pentru 21 mai.

Contele Sperello di Serego Alighieri, un astronom descendent în linie directă al lui Dante, precum şi un urmaş al lui Cante dei Gabriell, judecătorul „negru” care l-a alungat din oraş, au fost de asemenea invitaţi. Spre deosebire de iluştrii lor strămoşi, cel doi bărbaţi sunt prieteni.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii