De Sănătate

Punem punctul pe știi

Potențială abordare pentru tratarea tulburărilor din spectrul autist

vineri, 16 iunie 2023, 09:11
1 MIN
 Potențială abordare pentru tratarea tulburărilor din spectrul autist

O echipă de cercetători israelieni a descoperit „o legătură clară” între nivelurile ridicate de oxid nitric din creier și autism, potrivit unui studiu publicat în luna mai.

Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea tulburărilor din spectrul autist (TSA).

Studiul, publicat în revista Avanced Science, și realizat de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a constatat că, la animalele de laborator cu o mutație genetică ce provoacă autismul, reducerea nivelurilor de oxid nitric din creier a dus la o scădere a indicatorilor și a comportamentului autist.

Animalele au devenit mai sociabile, mai puțin repetitive și mai puțin anxioase și au manifestat mai mult interes față de obiecte noi.

În plus, reducerea nivelurilor de oxid nitric a dus la o îmbunătățire semnificativă a indicilor neuronali.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi ale legăturii dintre oxidul nitric și autism în celulele stem și în probele de sânge clinic prelevate de la copii cu TSA cu nivel scăzut de funcționare.

Oxidul nitric este un gaz care este produs de celulele din tot corpul. Acesta joacă un rol într-o varietate de funcții, inclusiv în reglarea tensiunii arteriale, a inflamației și a sistemului imunitar.

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de oxid de azot pot fi dăunătoare, iar cercetările anterioare au făcut legătura între acesta și mai multe boli, inclusiv Alzheimer, Parkinson și schizofrenie.

 

Comentarii