Poveşti ale copiilor ucraineni refugiaţi în România

vineri, 23 decembrie 2022, 17:19
3 MIN
 Poveşti ale copiilor ucraineni refugiaţi în România

Copiii refugiaţi din Ucraina care au ajuns în atenţia Organizaţiei Salvaţi Copiii România, fiind asistaţi umanitar, împreună cu familiile lor, au poveşti greu de dus, chiar şi pentru un adult. Specialiştii organizaţiei le acordă sprijin socio-emoţional şi educaţional, pentru ca trauma să poată fi depăşită.

La capătul a zece luni de război care a dislocat milioane de copii din Ucraina, Salvaţi Copiii România demarează o campanie de conştientizare publică şi spune poveştile câtorva dintre aceşti copii, pentru ca ororile prin care au trecut să fie ştiute şi înţelese. Sunt copii care şi-au abandonat casele, şcolile şi, în majoritatea cazurilor, taţii. Unii dintre aceştia au murit.

Povestea mamei care vrea să-şi îngroape soţul

Olena are două fete: Valeria, de 13 ani şi Anghelina, de 8 ani. A plecat din Odessa pentru a-şi pune copilele la adăpost. În urmă a rămas tatăl, să lupte în războiul din Ucraina. Zilele acestea, Olena a cerut ajutorul, să aibă cineva grijă de cele două fete, cât ea se întoarce în Odessa, să-şi îngroape soţul.

O mină a explodat şi au murit mai mulţi soldaţi, printre care şi el. Nu poate să-l ştie îngropat, fără să-şi ia rămas-bun.

Cei trei fraţi, rămaşi fără casă

Anna, 7 ani, Anton 16 ani şi Luca, 4 ani au ajuns în România la începutul lunii martie, la puţin timp după ce a început un război care nu s-a terminat, deşi cei trei fraţi au sperat toată vara că se vor putea întoarce acasă. Ei au plecat din Harkov spre Republica Moldova, după ce casa lor a fost avariată de bombe.

Acum locuiesc în Botoşani, unde copiii mai mari studiază online cursurile, conform programei din Ucraina (clasa a I-a şi clasa a X-a), iar băiatul de 4 ani merge la grădiniţă în Botoşani. Toţi merg la cursuri de învăţare a limbii române. Pe timpul verii, copiii au frecventat programele educaţional-recreative organizate în perioada de vară de către Salvaţi Copiii.

Tatăl lor, care a venit cu ei, s-a întors în Ucraina, iar mama a intrat în programul de asistenţă umanitară al Salvaţi Copiii România.

Viktor şi trauma războiului

Valentina (33 ani) şi fiul său, Viktor (9 ani) locuiesc în Suceava. Pe 11 septembrie 2022, Viktor şi bunica lui, Inga (56 ani), împreună cu un grup de copii din regiunea Kiev au venit în Suceava în căutarea unui adăpost sigur, fugind din cauza războiului. Viktor frecventează online în Ucraina o şcoală pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale, în clasa a treia.

După evenimentele traumatice din oraşul unde locuiau, copilul a suferit un regres în dezvoltare. În octombrie a venit şi mama lui Viktor, Valentina, pentru a fi alături de copil. Valentina a lucrat brutar şi acum continuă să facă acest lucru, gătind pentru copiii care vin din Ucraina. Tatăl a rămas în Ucraina, în război.

Familia a fost asistată de echipa Salvaţi Copiii, a beneficiat de consilieri individuale cu psihologul, având ca scop bunăstarea copilului şi sănătatea mintală a Valentinei. Au fost înregistraţi la medicul de familie cu ajutorul asistentului social. Viktor frecventează activităţile “Şcoală după şcoală” şi copilul arată rezultate bune în dezvoltare.

Vezi mai multe detalii pe presshub.ro

 

 

Comentarii