Prețul pastilelor anti-COVID Molnupiravir? Secret! Ministerul Sănătății refuză să spună

vineri, 11 februarie 2022, 09:09
2 MIN
 Prețul pastilelor anti-COVID Molnupiravir? Secret! Ministerul Sănătății refuză să spună

Ministerul Sănătății refuză să spună câți bani plătește pentru cele 200.000 de pastile anti-COVID de Molnupiravir (Lagevrio), invocând confidențialitatea, într-un răspuns pentru Newsweek România.

Întrebat care este costul celor 200.000 de pastile anti-COVID de la Merck, Ministerul Sănătății a transmis Newsweek România că „informațiile referitoare la valoarea contractului pentru acest medicament intră sub incidența confidențialității, prin urmare acestea nu pot fi făcute publice”.

În 9 februarie, Ministerul Sănătății a anunțat că primii 500 de pacienți din cei 11.568 evaluați în cele 222 de centre de evaluare au primit Molnupiravir.

Reamintim că, în noiembrie 2021, la încheierea mandatului lui Cseke Attila ca interimar la MS, acesta anunța că pentru anul 2022 „România a optat penru achiziția a 600.000 de capsule Molnupiravir cu drept de contractare si 200.000 de capsule fără obligație contractuală, precum și 15.000 de doze de inhibitori de protează cu drept de contractare și 5000 de doze fără obligație contractuală”.

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces. Molnupiravir nu este autorizat pentru pacienții cu vârsta sub 18 ani, pentru pacienții spitalizați, cu forme severe. Nu se recomandă administrarea pastilei mai mult de cinci zile consecutive și nu are rol de prevenție în cazul bolii, la persoanele care au intrat în contact cu pacienți cu COVID-19, menționează Ministerul Sănătății, într-un ghid explicativ despre antiviralele orale.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii