De Sănătate

Punem punctul pe știi

Primul an după infarct: ce trebuie să faci şi ce nu

luni, 26 august 2019, 01:49
3 MIN
 Primul an după infarct: ce trebuie să faci şi ce nu

În primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul. Ce avem de făcut în această nefericită situaţie?

La fiecare jumătate de oră, un român suferă un infarct. Aceasta este concluzia Socie­tăţii Române de Cardiologie. De asemenea, în ultimii ani, bolile cardiovasculare, care pot culmina cu un infarct, au reprezentat principala cauză de deces peste tot în lume, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Nici România nu s-a abătut de la această statistică, întrucât, în anul 2018, jumătate dintre persoanele decedate la nivel naţional, adică 149.343, au suferit de o afecţiune a inimii.

Medicii specialişti atrag atenţia, printr-o comunicare de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, asupra fapului că, în primul an după primul infarct, aproximativ 20% dintre bolnavi suferă un al doilea eveniment cardiovascular, care le ameninţă viaţa mai mult decât primul.

Deşi riscul persistă şi după primul an, în primele 12 luni de la primul incident, şansele de a face un al doilea infarct sau un accident vascular cerebral care ar putea duce chiar şi la deces sunt ridicate.

Doctorii cardiologi spun însă că acest lucru poate fi evitat, prin respectarea câtorva reguli simple. Bolnavul trebuie să urmeze cu stricteţe directivele medicilor, să ia tratamentul aşa cum a fost îndrumat, să meargă periodic la control pentru a-i fi urmărită evoluţia, să aibă un stil de viaţă sănătos şi să nu întrerupă, în niciun caz, tratamentul.

Te simţi bine? Eşti tot în pericol!

„În primele 12 luni după infarct aveţi riscul cel mai mare de a suferi un alt eveniment cardiovascular precum infarct, AVC, sau chiar deces. Riscul persistă şi după un an, dar există soluţii care să diminueze mult acest pericol. Se recomandă să urmaţi tratamentul antiagregant plachetar aşa cum a fost recomandat de medicul cardiolog şi să mergeţi cu regularitate la control, să mergeţi periodic la medicul de familie pentru urmărirea evoluţiei bolii şi pentru reţetă lunară, să nu întrerupeţi tratamentul fără acordul medicului cardiolog, căci întreruperea creşte riscul unui alt eveniment, şi să urmaţi un stil de viaţă sănătos“, precizează specialiştii.

Doctorii spun că, în cazul medicamentelor, este estenţial ca persoana care a suferit un infarct să respecte toate detaliile legat de dozaj, perioada din zi când trebuie luat tratamentul şi durata acestuia.

„Chiar dacă vă simţiţi bine după infarct, este important să respectaţi durata tratamentului recomandat de medicul cardiolog şi să mergeţi lunar la medicul de familie pentru eliberarea reţetei. Tratamentul împiedică formarea sau creşterea cheagurilor de sânge în vasele inimii şi scade riscul de a suferi un alt eveniment cardiovascular“, mai spun specialiştii.

Zona afectată nu se mai vindecă

Infarctul miocardic înseamnă că un vas de sânge de la nivelul inimii a fost blocat în totalitate. Blocarea vaselor de sânge îm­pie­dică circulaţia acestuia şi hrăni­rea ţesutului inimii cu oxigen, astfel că zona inimii care a fost afectată nu se mai vindecă.

Deşi un eveniment acut precum infar­c­tul poate fi depăşit, medi­cii a­ten­ţionează că îngustarea vaselor de sânge din cauza de­punerilor de colesterol continuă, de cele mai multe ori, fără simptome, de aceea este necesară ur­mărirea atentă a bolii de inimă toată viaţa, pentru a evita agrava­rea sau decesul.

Comentarii