De Sănătate

Punem punctul pe știi

Primul ieşean ucis de gripă este un bărbat de 67 de ani

Acesta era internat la Infecţioase u avea şi alte boli: diabet şi o boală cronică respiratorie.

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Primul ieşean ucis de gripă este un bărbat de 67 de ani

Ieri a fost înregistrat cel de-al doilea deces cauzat de gripă înregistrat în spitalele ieşene. Este vorba de un bărbat din judeţul Iaşi, în vârstă de 67 de ani, care suferea de diabet şi de o problemă respiratorie şi care nu era vaccinat. Acesta era sub îngrijirea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, fiind purtător al virusului gripal de tip A.

„Cel de-al doilea decedat este un pacient de 67 de ani, nevaccinat, care avea mai multe comorbidităţi, printre care se numără şi diabetul şi o boală cronică respiratorie“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Primul deces a survenit la începutul lunii, fiind vorba tot de un bărbat care nu făcuse vaccin. Acesta avea 53 de ani şi era din Galaţi, dar era internat la Institutul Oncologic din Iaşi pentru că suferea de leucemie în fază terminală. Până acum au fost confirmate şapte cazuri de îmbolnăviri cu gripă, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Dintre acestea, un caz a fost identificat cu gripa de tip A, subtip H1, trei cu gripă tip A, subtip AH3 şi trei cazuri tip A nesubtipate sau în curs de subtipare. Pentru a evita blocarea spitalelor în perioada următoare, medicii infecţionişti le recomandă pacienţilor care acuză vreun semn de gripă să treacă întâi pe la medicii de familie şi la recomandarea acestora, în urma consultării, să se prezinte la spital dacă situaţia o cere. „Spitalul nostru primeşte şi formele grave ale gripei din alte judeţe, astfel că este o perioadă greu de manageriat din punctul de vedere al locurilor din spital. Pe această cale, rugăm medicii de familie să îşi ţină pacienţii aproape şi populaţia să înţeleagă că nu putem interna decât cazurile care necesită într-adevăr internare, pentru a evita riscul nedorit de a pune doi pacienţi într-un pat.

De asemenea, este de luat în calcul şi că, dacă avem simptome precum febră, tuse şi secreţii nazale, este foarte posibil să fie cauzate de infecţii ale căilor respiratorii superioare, deci nu trebuie să intrăm în panică“, a adăugat profesorul Carmen Dorobăţ. În perioada următoare, medicii ne sfătuiesc să evităm spaţiile aglomerate, să ne hidratăm, să aerisim încăperile şi să dăm o importanţă şi mai sporită igienei mâinilor. 

Comentarii