Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice

GALERIE
dr.-Vasile-Fotea
  • dr.-Vasile-Fotea
- +

Dacă se poate vorbi despre o față luminoasă a pandemiei de Covid-19, ei bine, aceasta este posibilitatea de a beneficia de toate avantajele oferite de telemedicină, respectiv de teleconsultație, teleexpertiză, teleasistenţă, teleradiologie, telepatologie și telemonitorizare.

”Telemedicina, în asamblul ei, oferă acces la medicină performantă pacienților din zone defavorizate din punct de vedere al acoperirii cu medici din diverse specialități. De exemplu, acesta este un sistem curent folosit în Africa, unde altminteri sistemul medical nu ar putea face față nevoilor de asistență medicală, din cauza deficitului de medici. Și în România sunt zone geografice deficitare ca acoperire cu specialiști. Și acești oameni au nevoie de asistență medicală. Pe de altă parte, telemedicina îți oferă posibilitatea de a avea o a doua opinie atât de la colegi din țară cât și din străinătate. Ca să găsești soluția cea mai bună pentru pacient. Pentru că medicina modernă asta înseamnă: ca medicul să nu mai stea în turnul său de fildeș și să emită judecăți de valoare de genul ”după părerea mea...”. Această sintagmă trebuie să dispară”, a explicat Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu, medic primar chirurg, Clinica I Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon” din Iași.

În acest context, din luna aceasta, a devenit funcțional sistemul de teleradiologie. Acesta este un serviciu medical în cadrul telemedicinei, care constă în transmiterea electronică a imaginilor radiologice, cu ajutorul tehnologiilor digitale, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală și stabilirii unui diagnostic. 

Tipurile de servicii medicale pentru care se poate practica teleradiologia sunt examinările: radiologice convenţionale, de computer-tomografie (CT), de mamografie, de ecografie, de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) si osteodensitometria DXA. Pentru reinterpretări în vederea obținerii unei alte opinii medicale, este permisă practicarea în sistem de teleradiologie și pentru examinările de medicină nucleară sau hibride: scintigrafia, tomografia computerizată cu emisie monofotonică (SPECT), tomografia cu emisie de pozitroni (PET), tomografia cu emisie de pozitroni și computer tomografia, integrată într-un singur echipament (PET-CT), tomografia cu emisie de pozitroni și rezonanța magnetică, integrată într-un singur echipament (PET-RM).

”Introducerea serviciilor de teleradiologie, telemedicina în general, reprezintă un mare plus din punct de vedere al abordării medicale a pacientului care nu poate beneficia de toate serviciile medicale oferite de un centru universitar, de exemplu. Cu condiția să existe o infrastructură foarte bine pusă la punct și care să repecte toate prevederile GDPR. Teleradiologia ar putea veni în sprijinul colegilor mai tineri, care abia au terminat specialitatea, și care ar putea beneficia de opinia unui radiolog cu mult mai multă experiență. Sau, dacă ne referim la radiologia intervențională, în cazurile mai complicate, ar putea fi  îndrumați în direct, cu ajutorul unor camere video, și ghidați din punct de vedere tehnic”, a menționat Șef lucrări Dr. Vasile Fotea, medic primar radiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon” din Iași.

Practic, obiectivele serviciilor de teleradiologie constau în: creșterea accesibilității pacienților la diagnosticul radiologic și, prin aceasta, sprijinirea nevoilor pacienților; sprijinirea unităților sanitare care nu au disponibil suficient personal medical calificat pentru interpretarea examinărilor radioimagistice; sprijinirea pacientului și a unității medicale în obținerea unei alte opinii medicale.

”În felul acesta, pacientul nu va mai alerga cu CD-ul în mână de la un medic la altul. Discuțiile vor fi între medici. Cu precădere, dacă ne referim la acele zone geografice mai izolate în care, evident, nu ai acoperire pe toate specialitățile medicale, și ai doar medici de familie, aceștia pot primi on-line sprijinul specialiștilor din spitale. În timp ce medicul de familie consultă pacientul care prezintă suferințe neurologice, de exemplu, specialistul neurolog îl poate  îndruma de la distanță, pentru a putea stabili un diagnostic. În acest fel, se poate decide dacă este o urgență care necesită un transfer rapid către un spital. Medicul de familie își cunoaște foarte bine competențele lui dar nu poate să acopere toate specialitățile. Tocmai de aceea, acolo unde se poate, când consideră că este nevoie, medicii de familie trimit pacienții către alți specialiști. De asemenea, medicina de urgență are un sistem de telemedicină prin care colaborează în timp real cu medici din diferite specialități”, a conchis Dr. Vasile Fotea.

Tocmai de aceea, o componentă semnificativă a sistemului de telemedicină este aplicată în medicina de urgență, un obiectiv al acestuia fiind dotarea ambulanțelor cu sisteme portabile de telemedicină care vor asigura transmiterea în timp real a principalelor date biometrice și clinice ale pacienților către UPU, dar și transmiterea indicațiilor medicului specialist către personalul de pe ambulanță.

Astfel, telemedicina interactivă, inclusiv cu segmentul său de teleradiologie, este forma absolută operaţională pentru acest domeniu medical, intermediat de tehnologie. Aceasta variantă de telemedicină implică o interacţiune sincron, în timp real, între pacient şi medic prin tehnologie audio şi video. Medicii spun că telemedicina interactivă poate fi o alternativă viabilă atunci când vorbim despre urgențe medicale sau atunci când consultaţia faţă-în-faţă nu este disponibilă, nu este fezabilă sau este imposibilă (din cauza distanţelor, a costurilor sau a condiţiilor meteo).

În ceea ce privește strict teleradiologia, potrivit actului normativ emis de Ministerul Sănătății, aceasta implică cinci părți: pacientul (prin datele și imaginile care fac obiectul acestui tip de practică medicală), medicul (solicitant, care indică efectuarea unei examinări de radiologie-imagistică medicală), structura de asistență medicală (beneficiar, care utilizează și beneficiază de rezultatele serviciului de teleradiologie), medicul specialist în radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară (radiolog, executant direct al actului medical de teleradiologie) și entitatea furnizoare a serviciului de teleradiologie (furnizor).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri