Protestele din educaţie se amână până în ianuarie. Guvernul a îmblânzit iar sindicatele

vineri, 30 noiembrie 2018, 02:56
2 MIN
 Protestele din educaţie se amână până în ianuarie. Guvernul a îmblânzit iar sindicatele
Guvernul a reuşit să mai amâne cu două luni protestele care se anunţau în învăţământul preuniversitar prin semnarea în cursul zilei de ieri a unui acord de 28 de puncte cu cele mai mari sindicate din preuniversitar, prin care se angajează la o serie de măsuri prin care să achite mai multe restanţe financiare către profesori.

Sindicaliştii din Iaşi însă privesc cu foarte mari semne de întrebare acordul de ieri şi se pregătesc în continuare de eventuale proteste după data de 31 ianuarie, data limită în care Guvernul României şi-a luat angajamentul de a achita toate restanţele salariale către profesori câştigate de către aceştia în urma hotărârilor definitive judecătoreşti.

La nivelul judeţului Iaşi, ar mai fi de achitat circa 8 milioane de euro, din dobânzi şi sume restante primite definitiv în urma hotărârilor instanţelor, fiind şcoli din Iaşi unde s-au oferit doar sume simbolice din cele promise pe 2018, maximum 1%.

„Au fost şi discuţii interne cu privire la oportunitatea semnării unui astfel de acord. Au mai fost acorduri şi acte, de-a lungul timpului, semnate cu Guvernul care s-au demonstrat a fi doar un petec de hârtie. Sunt şi unele puncte promiţătoare în acord, dar şi câteva care, în mod norma, într-un stat de drept, nu au de ce să fie incluse într-un acord. Mă refer la cele care prevăd obligaţia statului de a achita sumele stabilite de decizii definitive ale instanţelor. Mi se pare foarte grav, o hotărâre judecătorească nu este opţională şi nici negocială şi nu ar avea ce să caute într-un astfel de acord“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Iaşi.

Acesta a mai precizat că promisiunea care a înclinat balanţa şi care a determinat semnarea acordului a fost faptul că banii repectivi, care înseamnă circa 3.000 de lei pentru fiecare profesor ieşean, în medie, vor fi plătiţi până cel târziu la finalul lunii ianuarie a anului următor.

„Cred că la momentul actual putem vorbi de eventuale proteste doar după 31 ianuarie, când ne vom da seama dacă acordul se respectă sau nu. Nu poţi să ai niciun fel de certitudini sau garanţii, însă primul test va fi bugetul. Dacă creşterea cu 15% a bugetului Educaţiei nu se va vedea în propunerea de buget pe 2019 şi nu vor fi sumele disponibile pentru plata restanţelor, atunci cred că acord poate fi declarat caduc. El trebuie privit cu foarte multe rezerve şi cred că respectarea lui este, probabil, ultima şansă de a se evita un conflict major“, a completat Laviniu Lăcustă. 

Pe lângă recuperarea sumelor pierdute din hotărârile judecătoreşti, profesorilor li s-a promis şi primirea în plus a doua salarii minime pe economie anul viitor, şi că sumele alocate educaţiei vor creşte anual cu 15% pentru a putea atinge la un moment dat valoarea de 6% din PIB.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii