Război în Ucraina, ziua 73: Kievul încearcă să-i salveze pe luptătorii baricadați în Azovstal

sâmbătă, 07 mai 2022, 08:00
2 MIN
 Război în Ucraina, ziua 73: Kievul încearcă să-i salveze pe luptătorii baricadați în Azovstal

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt în curs de desfășurare eforturi diplomatice pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal din Mariupol, după ce mai mulți civili au fost evacuați din uzina bombardată.

08:43

Majoritatea polonezilor consideră că soldații polonezi ar trebui să participe la o misiune de menținere a păcii în Ucraina, cu condiția ca aceasta să fie organizată de NATO, ONU sau UE.

În total, 56,8% dintre respondenții la un sondaj IBRiS comandat de cotidianul Rzeczpospolita și-au exprimat o astfel de opinie, 32,5% nu au fost de acord cu acest punct de vedere, iar 10,7% nu au avut o părere.

Ideea organizării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina a fost avansată de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski în urma unei întâlniri la Kiev din luna martie la care au participat, de asemenea, premierii Poloniei, Sloveniei, Republicii Cehe și Ucrainei.

08:38
Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au subliniat vineri, într-o convorbire telefonică, angajamentul lor de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina și au discutat despre eforturile de a oferi asistență de securitate Ucrainei, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

08:30
După două luni şi jumătate de la recunoaşterea lor de către Rusia, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova

08:08
Guvernul britanic a anunțat sâmbătă că va oferi Ucrainei 287 de generatoare mobile, pe lângă cele 569 de generatoare pe care le-a donat anterior.

Noile generatoare, care sunt suficiente pentru a alimenta aproape 8.000 de locuințe, vor fi folosite pentru spitale, adăposturi și alte servicii esențiale în fața distrugerilor actuale din estul Ucrainei. (Reuters)

07:57
Contraofensiva ucraineană la nord și la est de Harkov a obținut noi progrese și ar putea reuși să scoată orașul din raza de acțiune a artileriei rusești în zilele următoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Această operațiune a forțelor ucrainene se transformă într-o contraofensivă de succes, mai amplă.

Sursa: hotnews.ro

Comentarii