De ce Iaşul se umple de puhoaie la orice ploaie mai serioasă?

Războiul Primărie – CJ s-a mutat în canalele oraşului. Ieşenii suferă in acest timp!

luni, 18 iunie 2018, 01:50
2 MIN

Încă un motiv de ceartă între administraţia locală şi judeţeană: pompele Apavital de evacuare a apei. Primarul susţine că ele au fost pornite târziu, după „potopul“ de sâmbătă. CJ îi replică: Rolul acestor pompe este altul.

Cantitatea mare de precipitaţii din dimineaţa zilei de sâmbătă şi întârzierea cu care au fost pornite pompele de evacuare din zonele joase ale oraşului sunt cauzele identificate de primarul Mihai Chirica pentru inundarea temporară a unor străzi din municipiul Iaşi. El le-a menţionat pe cele amplasate în zona Podul de Piatră şi în Alexandru cel Bun, pe strada Sarmizegetusa, care au fost pornite cu întârziere – a susţinut primarul. Amintim că zonele joase ale oraşului au fost afectate de ploile abundente. Până aseară, judeţul s-a aflat sub cod portocaliu de precipitaţii, dar sâmbătă di­mineaţă, în unele zone, au căzut şi peste 70 de litri/mp.

Un comunicat al CJ precizează însă că „pompele la care face referire conducerea Primăriei Municipiului Iaşi au fost pornite în timp util şi au funcţionat la capacitate maximă“. Pompele respective nu au rolul de a evacua apa din sistemul de canalizare, ci de a apăra oraşul în cazul în care nivelul Bahluiului este foarte mare şi există riscul producerii de inundaţii şi a intrării apei din acest râu în reţeaua de canalizare.

Pe de altă parte, canalizările din municipiu au refulat din cauza debitelor mari, şi nu din lipsa activităţii pompelor Apavital, se mai arată în document. „Pe de altă parte, sutele de tone de nisip care au fost împrăştiate în anotimpul rece de municipalitate în tot oraşul s-au depus la topirea zăpezii în canalizări, colmatându-le, lucru recunoscut de altfel de municipalitate“, explică CJ. În ceea ce priveşte reţeaua de alimentare cu apă, echipele Apavital s-au aflat sâmbătă şi duminică pe teren. La Staţia de la Timişeşti s-a înregistrat turbiditate ridicată a apei, motiv pentru care a trebuit oprită, sarcinile de alimentare a populaţiei fiind preluate de staţia de la Chiriţa. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii