De Sănătate

Punem punctul pe știi

Reabilitarea medicală în îngrijirile paliative poate ajuta la reducerea complicațiilor severe

miercuri, 27 septembrie 2023, 09:43
3 MIN
 Reabilitarea medicală în îngrijirile paliative poate ajuta la reducerea complicațiilor severe

Anca Popa, Iași: Bunica mea are 72 de ani și locuiește în Bârlad. Ea are un cancer la sân şi metastaze osoase. Acum o săptămână a căzut fracturându-şi femurul drept. A fost operată şi urmează să fie externată. Medicul ortoped recomandă recuperare medicală. Am vrea să știm în ce constă recuperarea medicală având în vedere şi cancerul cu metastazele osoase. 

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog și medicină de familie cu atestat în îngrijiri paliative, Șef de secție Spitalul ”Sf. Sava”, Iași: ”Reabilitarea medicală (recuperarea medicală ) este o specialitate care se concentrează pe reabilitarea pacienţilor cu dizabilităţi fizice cauzate de leziuni sau boli. Obiectivul ei principal este să ajute pacienţii să îşi atingă întregul potenţial în ciuda limitărilor fizice. Pentru atingerea acestui obiectiv, recuperarea medicală utilizează diverse terapii: fizioterapia, balneoterapia şi kinetoterapia. Balneofizioterapia utilizează în scop terapeutic agenţi fizici, balneari naturali sau artificiali (electroterapia, hidroterapia, mecanoterapia, helioterapia ş.a.). Kinetoterapia se ocupă de tulburările fizice prin optimizarea mobilităţii şi a funcţiilor motorice. Mai exact, kinetoterapia presupune evaluarea, diagnosticarea, tratamentul şi prevenirea diferitelor boli/leziuni folosind o varietate de mijloace şi tehnici fizice. Scopul principal al kinetoterapiei este restabilirea mobilităţii.
 
În medicina paliativă strategiile de recuperare sunt diferite de cele ale recuperării medicale, ele previn unele complicaţii precum rigiditatea articulaţiilor, anchiloza, rănile de decubit, pneumonia sau decondiţionarea generală a organismului. Unul din obiectivele reabilitării paliative este de a ajuta pacientul să ajungă la cea mai deplină formă fizică, psihologică, socială, spirituală prin abordarea holistică interdisciplinară.
 
 
Se doreşte să se înţeleagă că la un pacient aflat în îngrijiri paliative măsurile de reabilitare sunt cu rol paliativ. Diverse tipuri de terapii ce se utilizează în recuperarea medicală nu pot fi aplicate pacienţilor din îngrijirea paliativă. Intervenţiile/măsurile de reabilitare medicală în îngrijiri paliative pot fi: mobilizarea (exerciţii terapeutice pentru diverse grupe musculare, pentru echilibru, forța musculară, conservarea masei musculare); mobilizarea în pat; mobilizarea la marginea patului; mobilizarea pasivă/pasivo-activă/activă; reluarea mersului cu sau fără sprijin în salon şi pe coridor; kinetoterapia respiratorie (exerciţii de respiraţie); tapotaj toracic (favorizează eliminarea secreţiilor); educația la anduranţă; utilizarea de mijloace ajutătoare (ortezare); posturare; terapie fizică în controlul durerii: masaj terapeutic prin neteziri şi fricţiuni (calmarea durerilor, relaxarea musculaturii, reducerea contracturii); termoterapie (cald sau rece); ultrasunete, drenaj limfatic manual; terapia ocupațională.
 
Măsurile de reabilitare medicală la pacienţii aflaţi în îngrijiri paliative produc o multitudine de beneficii: menținerea și creșterea masei și forței musculare; accelerarea circulației venoase de retur, care previne apariția edemelor de stază; accelerarea metabolismului bazal; creșterea ventilației pulmonare, care crește aportul de oxigen; stoparea procesului de demineralizare osoasă; prevenirea contracturilor și retracțiilor musculo-tendinoase; prevenirea hipotensiunii de ortostatism; stimularea tranzitului intestinal; prevenirea escarelor de decubit;  menținerea unui tonus psihic pozitiv si diminuarea anxietăţii şi a stării depresive. 
 
Pacienţii aflaţi în serviciul nostru de îngrijiri paliative beneficiază de măsuri de reabilitare medicală conform bolii şi al stadiului acestia. Aceste proceduri de reabilitare/recuperare paliativă pun accentul pe creşterea confortului pacientului şi capacităţii acestuia de autoîngrijire, pe optimizarea abilităţilor şi competenţelor pacietului. Scopul final este creşterea capacităţii pacientului de a  finaliza supravieţuirea de zi cu zi, pentru că „ să îţi doreşti să fii sănătos este o parte din sănătate” ( Seneca )”.
 
 

Comentarii