Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Varză nouă cu carne de pui

vineri, 02 august 2019, 20:14
3 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Varză nouă cu carne de pui

E, dacă vreţi, o reinterpretare de vară timpurie a unei clasice verze cu carne, însă rezultatul final e suficient de departe pentru a o putea considera o mâncare aparte.

Pentru că frăgezimea şi fineţea sunt incomparabile, iar prospeţimea o ţine la distanţă destul de mare faţă de ruda ei mult mai cunoscută şi mai răspândită. Dar asta nu înseamnă că n-o să se simtă şi ea bine însoţită de mămăligă, smântână şi ardei iute. Sângele apă nu se face!

Pe masa din bucătărie ar trebui să aveţi pregătite:

* 2 verze noi potrivite (cam 1,5 kg, să zicem, poate şi mai mult),

* 1 kg de carne de pui (cu os cu tot),

* 3-4 roşii,

* 1 ardei gras,

* cam 250 g ceapă verde,

* 1 legătură de mărar,

* borş după gust,

* sare şi piper boabe.

În ce priveşte carnea, aveţi două variante: ori o rumeniţi în tigaie pe toate părţile, ori o fierbeţi parţial (în apă clocotită), procedeu care, pe lângă faptul că face mâncarea mai uşoară, ne mai oferă şi nişte supă.

Dacă optaţi pentru prăjeală, adăugaţi şi partea albă a cepelor, mărunţită, dacă nu, căliţi un pic ceapa separat, să se înmoaie

Oricum, în timp ce carnea îşi vede de treaba ei, curăţaţi varza, tocaţi-o (nu prea mărunt) şi amestecaţi-o cu cozile de ceapă verde (eventual şi ceapa călită separat), roşii, ardei, mărar (curăţate şi tocate) sare şi piper.

Ungeţi un vas care merge la cuptor cu ulei şi începeţi să clădiţi straturi de varză şi carne, dezosată, mărunţită (şi însoţită, fireşte, de ceapă, dacă au fost împreună în tigaie).

Turnaţi deasupra supă (sau apă) şi borşul fiert separat (250-500 ml, cam pe-aici, însă depinde de cât de acru e, precum şi de gustul dumneavoastră).

Băgaţi vasul (acoperit) în cuptor, la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 2 ore (ultima jumătate de oră fără capac, să se rumenească un pic). Şi, ca orice mâncare de varză, e mai bună reîncălzită.

Opţionale? Păi întâi aţi putea să vă gândiţi la nişte morcovi, să vină şi ei cu un pic de dulceaţă, gust şi culoare. Apoi, un pahar de vin alb sec e aproape musai la reîncălzire, dar nici la fierberea iniţială n-are ce să strice. Nişte smântână turnată deasupra aproape de final nu-i rea deloc, cât despre carne, fireşte că poate proveni şi de la păsări mai coriace, ba chiar şi de la porc sau vită, totul e ca pregătirea iniţială să o aducă în stadiul de „aproape gata”. Fiindcă asta e problema acestei mâncări: varza nouă nu trebuie trecută din fiert, că se face pastă. De asta se toacă mai mare, nu se freacă înainte cu sare şi trebuie grijă mare la timpul de fierbere.

Vila Dobruşa Crâmpoşie Selecţionată 2018, Avincis

O Crâmpoşie veselă şi sprinţară, dar cu o certă prestanţă dată de corpul plin şi de textura compactă. Culoarea este galben auriu deschis, iar nasul e delicat, cu flori albe şi note minerale.

Avem de-a face cu un vin “destul de musculos”, cu alcool impecabil integrat şi o aciditate revigorantă. Gustul este centrat pe mere verzi, grapefruit şi lime. Postgustul e răcoritor, lăsând plăcute impresii dulci amărui şi senzaţii ierboase. Servit ceva mai rece, pe la 6-8 grade, vinul este ideal alături de o porţie de varză nouă cu carne de pui.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii