Rezervă amenajată la maternitate de Arhiepiscopie. Condiție: nașterea să fie naturală

marți, 03 noiembrie 2020, 02:58
2 MIN
 Rezervă amenajată la maternitate de Arhiepiscopie. Condiție: nașterea să fie naturală

Și taţii pot asista aici la naşteri, care obligatoriu trebuie să fie pe cale naturală

 

La Maternitatea „Elena Doamna” a fost amenajată o rezervă pentru mamele care nasc natural, aceasta fiind realizată cu ajutorul Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Departamentul Pro Vita. Mai exact, este vorba despre un salon principal dotat cu două paturi medicale electrice pentru mame, două paturi pentru nou-născuţi, grup sanitar, vestiar şi o cameră dedicată taţilor.

Astfel, bărbaţii pot fi alături de mama care tocmai a născut, fiind o zonă care poate fi folosită pentru aşteptare, relaxare, rugăciune, oferind astfel sprijinul necesar mamei şi nou-născutului. „Această relaţie minunată dintre mamă şi copil trebuie trăită la maximum de potenţial cât mai repede. Mai mult, este un proiect care îl include şi pe tată, deci am putea spune că este un proiect pentru întreaga familie. Însă, în mod cu totul special, această rezervă dedicată mamelor are rolul de a încuraja naşterile naturale, atunci când, evident, nu sunt complicaţii care pot duce la naşterea prin cezariană”, a declarat preotul Cosmin Brânză, coordonatorul Departamentului Pro Vita şi al acestui proiect. Rezerva poartă numele Sfintei Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, fiind un spaţiu administrativ transformat într-o zonă „baby friendly”, dedicată îngrijirii medicale după naştere şi încurajării mamelor să nască natural, atunci când sănătatea le permite.

Amenajarea a fost făcută pe parcursul lunii octombrie, suma alocată lucrărilor şi dotărilor de Arhiepiscopia Iaşilor împreună cu Protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3, fiind de 90.000 de lei. Spaţiul este în corpul de clădire unde au loc naşterile, accesul fiind unul facil, dar în acelaşi timp este şi o zonă liniştită unde mama se poate odihni după naştere. „Bucuria mea personală a fost mare atunci când am aflat că această propunere venită din partea noastră a fost aprobată de părintele mitropolit Teofan şi am reuşit să realizăm această rezervă la condiţii decente, normale pentru un spital universitar. Dacă ar fi să sintetizez într-un singur cuvânt acest proiect, ar fi bucurie – pentru că se poate colabora între două instituţii de bază ale statului român, sistemul de sănătate şi Biserica Ortodoxă – pentru a aduce beneficii directe şi indirecte cetăţenilor acestei ţări, respectiv mamelor”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul maternităţii. Internarea în această rezervă se face pe principiul „primul venit-primul servit”, fiind necesar ca pacienta să solicite acest lucru personalului medical. Deja au fost internate primele paciente în rezerva nou amenajată. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii