De Sănătate

Punem punctul pe știi

Roboți minusculi au reușit să elimine cu succes pneumonia din plămânii șoarecilor

miercuri, 12 octombrie 2022, 11:05
2 MIN
 Roboți minusculi au reușit să elimine cu succes pneumonia din plămânii șoarecilor

Oameni de știință au reușit să dirijeze un „roi” de roboți microscopici ca să elimine microbii de pneumonie din plămânii șoarecilor, ceea ce ridică speranța că un tratament similar ar putea fi dezvoltat pentru a trata pneumonia bacteriană mortală la om. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Materials.

Micro-roboții sunt realizați din celule de alge și acoperiți cu un strat de nanoparticule de antibiotic. Algele asigură mișcarea prin plămâni, ceea ce este esențial pentru ca tratamentul să fie țintit și eficient.

În cadrul experimentelor, infecțiile la șoarecii tratați cu roboții de alge au dispărut în totalitate, în timp ce șoarecii care nu au fost tratați au murit toți în 3 zile. Tehnologia se află încă în stadiul de dovadă a conceptului, dar primele semne sunt foarte promițătoare.

„Pe baza acestor date despre șoareci, observăm că roboții microscopici ar putea îmbunătăți transportul antibioticelor pentru a ucide agenții patogeni bacterieni și pentru a salva viețile mai multor pacienți”, spune Victor Nizet, medic și profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Diego.

Cercetătorii sunt încrezători că noua lor metodă poate fi extinsă în funcție de necesități și că ar fi ușor de administrat în plămânii pacienților ventilați (micro-roboții au fost administrați șoarecilor prin intermediul unui tub în trahee). În continuare, echipa va continua să cerceteze modul în care micro-roboții interacționează cu sistemul imunitar, apoi va extinde activitatea și o va pregăti pentru a fi testată pe animale mai mari și, în cele din urmă, pe oameni.

„Scopul nostru este de a face o livrare țintită a medicamentelor în părți mai dificile ale corpului, cum ar fi plămânii”, spune inginerul chimist Liangfang Zhang de la UC San Diego. „Și vrem să o facem într-un mod sigur, ușor, biocompatibil și de lungă durată”.

 

 

Comentarii