De Business

Punem punctul pe știi

România în Indexul Global al Inovației 2022: Analiza locului, fișei și punctajelor de țară. Poziție sub gradul de dezvoltare al țării

luni, 24 aprilie 2023, 08:24
1 MIN
 România în Indexul Global al Inovației 2022: Analiza locului, fișei și punctajelor de țară. Poziție sub gradul de dezvoltare al țării

Ediția din 2022 a Indexului Global al Inovației (a 15-a ediție) urmărește cele mai recente tendințe globale de inovare pe fondul unei pandemii COVID-19 care a încetinit creșterea productivității și evoluția economiilor.

Fișa României din Indexul Inovației

Poziționarea României în Indexul Global (locul 49 general) este chiar mai interesantă dacă este privită din perspectica grupului din care face parte, cel al statelor ”upper middle income” – 36 în total.

Din acest grup fac parte, între altele, China, Turcia, Rusia și Brazilia. În acest grup, România se clasează pe locul 8.

”Partea goală a paharului” este că despre România se afirmă că are o performanță sub așteptări. România nu se situează între statele care supraperformează în materie de inovație relativ la gradul de dezvoltare economică. Statele care se remarcă din acest punct de vedere sunt India, Kenya, Republica Moldova și Vietnam.

București, de exemplu, ca cluster de științe și tehnologie, nu intră în topul primelor 100 clustere de acest gen.

Indexul Global al Inovației analizează 7 grupe mari de date: instituții, capital uman și cercetare, infrastructuri, gradul de sofisticare al pieței, gradul de sofisticare al afacerilor, output-uri de cunoaștere/tehnologie și output-uri de creativitate.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii