De Business

Punem punctul pe știi

România și marile controverse din UE privind gazele și prețul lor: Consensuri firave la întâlnirea miniștrilor energiei din UE

joi, 27 octombrie 2022, 07:26
1 MIN
 România și marile controverse din UE privind gazele și prețul lor: Consensuri firave la întâlnirea miniștrilor energiei din UE

România susține aplicarea „flexibilă și rapidă” a unui „mecanism de corecție” a prețurilor la gaze în UE în caz de nevoie – spune un comunicat al Ministerului Energiei. Mecanismul „coridorului dinamic” de reglare a rămas, însă, departe de a fi fost clarificat. Și nicidecum agreat. La reuniunea miniștrilor Energiei de marți din Luxemburg, care a fost marcată de mari controverse și de un consens firav.

Miniștrii Energiei din țările UE sunt de acord, doar în principiu, cu achizițiile comune de gaze la nivel comunitar, dar s-au împărțit în două tabere în privința mecanismului de reglare a prețurilor în caz de nevoie.

Plafonarea prețurilor a fost „cea mai contencioasă” problemă abordată la Luxemburg, în timp ce „s-a navigat mult mai liniștit” în negocierile privind achiziția comună de gaze, potrivit unui diplomat citat de Euractiv.

Taberele sunt relativ egale numeric: una în favoarea unor măsuri de plafonare (unde este Franța), cealaltă pentru evitarea acestora (unde este Germania). Plafonarea prețurilor nu ar fi binevenită fie pe motiv că ar crește consumul de gaze și dependența, fie că cererea UE va deveni necompetitivă la nivel global.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii