De Business

Punem punctul pe știi

Românii din străinătate lucrează și 4 ore în plus ca să facă față scumpirilor. Unii nu mai pot trimite bani acasă

luni, 22 august 2022, 12:26
2 MIN
 Românii din străinătate lucrează și 4 ore în plus ca să facă față scumpirilor. Unii nu mai pot trimite bani acasă

Marile economii ale lumii dau primele semne de slăbiciune și pun presiune pe bugetele familiilor de români plecați la muncă în străinătate.

Inflația record din Marea Britanie, de exemplu, îi obligă pe ai noștri să lucreze mai multe ore pe zi, ca să poată supraviețui. Guvernul britanic a pregătit scheme de ajutor pentru cetățeni. Și românii pot primi sprijin financiar, însă trebuie să fie angajați cu forme legale în Regat.

Cristian Dumitrescu este șofer și lucrează de câțiva ani în Marea Britanie. Ne spune că abia face față cheltuielilor, iar în ultima perioadă nu a mai putut să trimită bani acasă. Lucrează mai mult, ca să-și poată achita facturile.

Cristian Dumitrescu: „Suntem nevoiți să muncim între 2 și 4 ore în plus pentru a acoperi cheltuielile. Deja începe să se simte foarte bine pentru că au început o grevă feroviară de 4 zile și prețurile la alimente au început să crească. Suntem nevoiți să muncim din ce în ce mai mult.”

Marea Britanie se confruntă cu presiuni suplimentare din cauza Brexitului, la care se adaugă impactul creșterii prețurilor la energie. Și lanțurile de aprovizionare sunt grav afectate. Unul dintre cele mai importante porturi britanice de mărfuri, Felixstowe, a intrat în grevă pentru următoarele 8 zile. Asta după ce, transportul Londrei și cel din sudul Angliei sunt afectate de greva angajaților de la metrou și calea ferată. Oamenii cer bani în plus pentru a face față scumpirilor.

Anna Stewart, CNN Londra: „Prețurile mari la energie continuă să joace un rol important. În ultimele 12 luni, prețul gazelor a crescut cu peste 95%, electricitatea cu peste 50% . Și acum prețurile împing în sus și alte categorii, în special la alimente. Toate prețurile la alimente și băuturile alcoolice au crescut cu 13 la sută în urmă cu un an.”

În fiecare lună alimentele s-au scumpit cu cel puțin două procente, iar unele lanțuri de supermarketuri au trecut la ieftiniri ale unor categorii de produse, astfel încât să mascheze impactul. Chiriile prea mari i-au determinat pe mulţi români să se mute din marile orașe. Alții au renunțat să mai plece în vacanță și își mai caută o slujbă. Cu toate acestea, în Regat continuă să vină muncitori români. Mulți pleacă inclusiv din Italia și Spania, țări unde economiile sunt grav afectate.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii