Rușii, păcăliți ca niște copii pentru a-și trăda locațiile. Au tras în soldați falși ucraineni

sâmbătă, 07 mai 2022, 18:59
2 MIN
 Rușii, păcăliți ca niște copii pentru a-și trăda locațiile. Au tras în soldați falși ucraineni

Un filmuleț publicat chiar pe canalele rusești de propagandă de pe Telegram în care se arătau soldați ucraineni în tranșee bombardați de artileria rusă este considerat o farsă elaborată a ucrainenilor, care au pus acolo manechine pentru a-i păcăli pe cei din forțele lui Vladimir Putin.

Analistul Tom Bullock de la Jane’s Intelligence, una dintre cele mai cunoscute publicații de securitate din lume, a arătat pe Twitter că nu era vorba de soldați ucraineni, ci de păpuși.

Acesta a publicat fotografii cu tipurile de „soldați falși” folosiți de armata ucraineană pentru a demonstra acest lucru.

O analiză atentă a imaginilor pare să susțină acest lucru, pentru că acolo nu par a fi soldați în carne și oase și, pe deasupra, aceștia nu se mișcă și stau în picioare în tranșee, ceva ce niciun militar adevărat nu ar face.

Ucrainenii folosesc din plin asemenea tactici, mai ales că pe lângă manechinele produse special pentru acest scop, primesc și donații. Presă a scris că la finalul lunii aprilie un civil a donat 100 de manechine armatei ucrainene.

Scopul este cât se poate de serios și nu se limitează la a-i face pe ruși să risipească muniția. Odată ce artileria rusă a tras asupra acestor manechine, poziția să poate fi detectată cu destulă precizie de ucraineni, care o pot distruge cu artilerie, rachete sau drone.

Rușii folosesc la rândul lor stratageme de acest fel. Astfel, o parte din avioanele lor staționate în apropierea liniei de conflict sunt făcute din polistiren pentru a da impresia că au o forță mai mare.

Între timp se poartă lupte intense între ruși și ucraineni, mai ales în regiunea Donbas. Rușii presează orașele Liman, Severodonetk, Rubijne și Popasna. Ei au reușit să avanseze foarte puțin în ultimele zile în aceste direcții, iar apărarea ucraineană rezistă până acum.

Lupte intense s-au mai purtat în ultimele zile și în regiunea Harkov, acolo unde ucrainenii au reușit un avans semnificativ, de 40 de kilometri, departând liniile ruse de capitală regiunii.

Ucrainenii au reușit un avans mic și în regiunile Herson și Mikolaiv, unde i-au împins pe ruși câțiva kilometri în spate.

Per total, există un echilibru între cele două armate, dar timpul se scurge în favoarea ucrainenilor. Dacă rușii nu reușesc să spargă linia frontului, ucrainenii se înarmează de la zi la zi pe măsură ce livrările occidentale de armament îți fac simțită prezența pe front și continuă să crească.

Acum bătălia se poartă doar în Est și Sud, după ce rușii s-au retras total din Nordul și Nord-Estul Ucrainei.

Armata rusă stagnează pe teren, dar în schimb crește presiunea cu bombardamente intense asupra principalelor orașe ucrainene, care ucid cel puțin câteva zeci de civili în fiecare zi.

Sursa: unica.md

Comentarii