Ruşii se răzbună după contraofensiva ucraineană atacând locuri publice din Harkov

miercuri, 21 septembrie 2022, 13:20
2 MIN
 Ruşii se răzbună după contraofensiva ucraineană atacând locuri publice din Harkov

Într-un raport dat publicităţii în luna august, prin care şi-a ştirbit foarte mult din credibilitate, Amnesty International acuza armata ucraineană că îşi amplasează forţele în apropierea unor zone civile şi că astfel îi provoacă pe ruşi să atace acele zone. Consecinţele ar fi mortale pentru cetăţenii din împrejurimi.

 Raportul a generat o revoltă cvasi-unanimă la nivel internaţional, numeroşi membri ai Amnesty Internaţional din Ucraina, Suedia şi Norvegia prezentându-şi demisiile în semn de protest faţă de textul acestuia. În acelaşi timp, Raportul a fost preluat şi folosit intens de propaganda rusă, inclusiv pe reţelele sociale în România, pentru a justifica crimele comise de armata lui Putin în Ucraina.

Una dintre presupoziţiile eronate ale acestui raport, coordonat de o persoană recunoscută pentru postările anti-NATO pe care le-a făcut pe Twitter şi deci, cu un puternic bias ideologic care i-a alterat perspectiva asupra lucrurilor, a fost aceea că ruşii nu ar dori să atace ţinte civile. Or, aşa cum am constatat direct, la faţa locului, în calitate de corespondent de război pentru Newsweek România, în Harkov ruşii nu doar că nu au reţineri în a lovi ţinte civile, ci chiar o fac în mod deliberat.

Zilnic oraşul a fost atacat timp de jumătate de an atât cu rachete, cât şi cu lovituri de artilerie întrucât linia frontului era la doar câţiva kilometri de oraş, astfel că acesta putea fi lovit uşor de tunuri. Alarmele antiaeriene sunau de multe ori pe zi, de dimineaţa până noaptea târziu, iar ţintele lovite, au fost adesea nu doar clădiri administrative, ci blocuri de locuinţe, staţii de autobuz, clădiri de birouri, magazine, săli de sport, bazine de înot, parcuri, străzi ori alte zone fără nici o legătură cu obiective militare.

Cititi mai multe pe newsweek.ro

 

Comentarii