Sam Altman

vineri, 15 decembrie 2023, 02:52
1 MIN
 Sam Altman

Povestea cu Altman sparge un stereotip care spune că nimeni nu este de neînlocuit. (…) Se pare că Altman este de neînlocuit, deoarece se pare că el ştie ceea ce nimeni nu ştie legat de inteligenţa artificială, cu toate că nu şi-a dat licenţa în informatică!

Atunci când a fost invitat să ţină un discurs în faţa unei serii de absolvenţi ai Universităţii Harvard, Mark Zuckerberg, co-fondator al Facebook, a spus cam aşa: Dacă reuşesc să termin această cuvântare, acesta va fi primul lucru pe care îl finalizez la Harvard, el făcând aluzie la faptul că începuse studii de informatică la această universitate, pe care nu le-a terminat niciodată. Nu este primul ucenic vrăjitor în ale informaticii care nu s-a prea omorât cu şcoala, Bill Gates părăsind şi el Universitatea Harvard fără să-şi termine studiile, iar Steve Jobs urmând un semestru la Colegiul Reed, a fost mai mult interesat de orele de caligrafie. Bineînţeles că liderul absolut referitor la relaţia nu prea grozavă cu şcoala este cel mai mare inventator din toate timpurile, Thomas Edison, care a fost la şcoală exact două luni, dar el avea AD-HD, pe vremea aceea aceasta era considerată o boală, el a devenit un mare autodidact, deja este o altă poveste. Acum nu trebuie să se înţeleagă că toţi cei care abandonează şcoala au succesul în viaţă asigurat, nu de alta, dar la ce abandon şcolar şi părăsire timpurie a şcolii sunt în România ar trebui să fim copleşiţi numai de mari celebrităţi. Cei pe care i-am pomenit mai sus au fost nişte vizionari, nişte oameni care au depăşit timpurile în care au trăit, nişte oameni care au văzut nişte orizonturi pe care nimeni nu le observa, în sfârşit, nişte oameni pe care, trebuie să o recunoaştem, şcoala îi cam încurca.

Atunci când am auzit de Sam Altman (n. 1985), cel numit de BBC Newsun superstar al Inteligenţei Artificiale, am sperat că măcar el a apucat să-şi dea licenţa, aşa, ca să avem şi noi astfel de exemple pe care să le dăm studenţilor. Bineînţeles însă că Altman, la 19 ani, a părăsit Universitatea Stanford după doi ani de studii de informatică, fără să termine facultatea, alegând calea afacerilor, co-fondând, în 2005, firma Loopt. El a declarat pentru New York Magazine că a muncit atât de mult la înfiinţarea şi evoluţia acestei firme încât a suferit de scorbut, o boală produsă de lipsa de vitamina C, din cauza consumului insuficient de fructe şi legume, boală care a afectat cândva marinarii în călătoriile de lungă durată, atunci când nu existau posibilităţi de conservare a acestor alimente. Va vinde Loopt în 2012 cu 43,4 milioane de dolari, după care Altman va co-fonda Hydrazine Capital împreună cu fratele său, Jack Altman.

În 2015 va lua fiinţă OpenAI ai cărei fondatori au fost Sam Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Jessica Livingston, Peter Thiel, Microsoft, Amazon Web Services, Infosys şi YC Research. OpenAI a fost conceput ca un laborator de cercetare nonprofit dedicat construirii inteligenţei artificiale în beneficiul umanităţii, după care a devenit o afacere de 80 de miliarde de dolari. Compania a lansat ChatGPT, cel mai rapid produs tehnologic adoptat vreodată. Impactul GPT-4 a fost transformator pentru companie şi pentru lume. „Pentru mulţi oameni”, spune Altman, 2023 a fost „anul în care au început să ia în serios AI”.

Pe 17 noiembrie 2023, consiliul de administraţie al OpenAI l-a concediat pe Altman, fără avertisment şi fără multe explicaţii. Într-o declaraţie de presă, consiliul de administraţie a afirmat că Altman… nu a fost consecvent sincer în comunicarea cu ei şi, ca urmare, …şi-au pierdut încrederea în el.

Imediat Microsoft a anunţat că îl angajează pe Altman într-o poziţie cheie, după care 500 din cei 770 de angajaţi ai OpenAI au ameninţat că vor demisiona dacă Altman nu revine.

Acesta a fost rechemat la OpenAI, după cinci zile, aici urmând să lucreze cu un alt consiliu de administraţie. Bineînţeles că nu vom şti niciodată cât a oferit OpenAI lui Altman pentru a se întoarce. Oricum, acesta va spune într-un interviu în revista TIME că… Ne simţim într-adevăr mai puternici, mai uniţi şi mai concentraţi decât oricând. Dar tot el va spune că… mi-aş fi dorit să fi existat o altă cale de a ajunge acolo. În alt interviu va spune că durerea pricinuită de demiterea de la OpenAI a comparat-o cu cea pe care a resimţit-o la moartea tatălui său.

Povestea cu Altman sparge un stereotip care spune că nimeni nu este de neînlocuit. Da, şi Steve Jobs, şi Elon Musk şi-au pierdut unele din propriile companii, fiind îndepărtaţi de la conducere de către consiliile de administraţie care au considerat că aceştia nu pot să-şi mai conducă propriile afaceri. În cazul lui Altman lucrurile au stat altfel. A fost rechemat şi repus în funcţie în foarte scurt timp, ceea ce nu prea se întâmplă la companii de nivelul acesta. Se pare că Altman este de neînlocuit, deoarece se pare că el ştie ceea ce nimeni nu ştie legat de inteligenţa artificială, cu toate că nu şi-a dat licenţa în informatică!

Referitor la şcoala care îi mai încurcă pe unii, îmi amintesc de ceea ce povestea odată academicianul Radu Voinea, de pe vremea când acesta era rectorul Institutului Politehnic din Bucureşti, între 1972 şi 1981. Trebuia ca studenţii politehnişti să îndeplinească un plan de muncă patriotică, de regulă în construcţii sau agricultură, pe care aceştia, evident, nu îl respectaseră. Rectorul a fost chemat la o şedinţă la partidul comunist pentru a da socoteală cu privire la situaţia produsă. Acesta a răspuns cam aşa: Da, tovarăşe prim-secretar, aşa este, nu ne-am putut achita de această sarcină de partid deoarece am avut unele impedimente, mai exact ne-a cam împiedicat procesul de învăţământ. Nu a mai spus nimeni nimic!

 

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

Comentarii