De Sănătate

Punem punctul pe știi

Scleroza multiplă, un posibil tratament la orizont. Ultimele noutăți

vineri, 10 iunie 2022, 09:55
3 MIN
 Scleroza multiplă, un posibil tratament la orizont. Ultimele noutăți

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune progresivă, de tip autoimun, care se manifestă în special la persoanele tinere, femeile fiind mai predispuse. Potrivit Medical News Today, există câteva studii recente, pe medicamente folosite în alte afecțiuni, care ar putea avea efect și asupra SM.

Această boală afectează milioane de oameni, la nivel mondial, agravându-le viața, mai mult, încă nu se știe cu exactitate ce anume o cauzează, iar în prezent nu există un tratament care să vindece. De altfel, înțelegerea acestei boli este necesară pentru a putea fi găsit tratamentul necesar, în prezent doar ameliorându-se simptomele bolii.

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni autoimune, afectând aproximativ 1 din 1.000 de persoane din Statele Unite și Europa.

Simptomele variază de la o persoană la alta, dar în mod obișnuit includ, printre altele, slăbiciune musculară, spasme musculare, furnicături și amorțeală, incontinență urinară, amețeli, oboseală, pierderea libidoului și durere.

Diagnosticarea, pe baza simptomelor raportate

Potrivit Medical News Today, nu există un singur test pentru a diagnostica scleroza multiplă, medicii o diagnostichează pe baza simptomelor raportate și a examinărilor fizice și neurologice.

Modul în care se manifestă boala se încadrează în mare parte într-unul din cele două tipuri:

– un diagnostic mai comun "recurent-remisiv", în care simptomele avansează periodic și apoi se ameliorează;
– un diagnostic "progresiv", în care simptomele continuă să se înrăutățească în timp.

Deși SM nu are leac, există tratamente care pot fi eficiente în încetinirea progresiei, îmbunătățirea simptomelor și prelungirea perioadelor de remisiune.

Există mulți cercetători și organizații care lucrează pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pentru a îmbunătăți viața celor pe care îi afectează. 

Reutilizarea medicamentelor vechi

Dr. Catherine Godbold, manager de comunicare în domeniul cercetării la MS Society UK, susține că au fost atinse borne importante în trei studii clinice cheie.

În aprilie, Universitatea din Cambridge a recrutat primul participant la un studiu pentru a testa potențialul a două medicamente existente în promovarea reparării mielinei.

Metformin și clemastina, utilizate în prezent pentru a trata diabetul și, respectiv, febra fânului, s-au dovedit promițătoare în promovarea reparării mielinei în studiile pe animale.

Un alt studiu, ChariotMS, a început, de asemenea, să recruteze participanți. Acesta testează dacă un medicament numit cladribină, un medicament imunomodulator utilizat deja pentru a trata SM recurent-remisivă, ar putea fi eficient la persoanele cu SM progresivă avansată.

Un alt studiu, MS-STAT2, analizează dacă simvastatina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata colesterolul ridicat, ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a încetini SM progresivă secundară.

Acest studiu de fază 3 și-a finalizat recrutarea în august 2021, bazându-se pe cercetări anterioare care au arătat că simvastatina are un impact pozitiv asupra măsurilor de SM.

Vorbind despre semnificația acestui studiu special, Dr. Godbold a remarcat că ”dacă simvastatina are succes, ar putea fi primul medicament neuroprotector pentru SM licențiat, ceea ce ar fi foarte interesant”.

 

Comentarii