De Sănătate

Punem punctul pe știi

Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite

sâmbătă, 15 mai 2021, 01:59
3 MIN
 Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite

Spitalele Covid din linia întâi a pandemiei îşi reiau încet activităţile normale, odată cu scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva se ia în calcul deschiderea unei secţii pentru alte patologii infecţioase decât COVID-19, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, Secţia 3 s-a redeschis pentru afecţiunile pneumologice.

“În momentul de faţă, din fericire, numărul de cazuri, atât forme medii, cât şi medii severe, este în scădere. Pe Terapia Mobilă putem face igienizarea şi să realizăm mentenanţa unităţii mobile. Acum luăm în calcul deschiderea unui pavilion, pentru revenirea îngrijirii pacienţilor infecto-contagioşi care prezintă altă patologie în afara Covid-19", a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul de Pneumoftiziologie, cel care a intrat in lupta împotriva pandemiei aproape odată cu Spitalul de Boli Infecţioase, a redeschis deja o secţie pentru pacienţii cu afecţiuni pneumologice. În acest moment, la unitatea medicală există 75 de paturi la Secţia II, 37 de paturi la Secţia III şi 35 de paturi la Secţia IV. Singura rămasă strict pentru pacienţii COVID şi tratarea celor care au scăpat de infecţie, dar care au rămas cu probleme pulmonare acute, este Secţia 1.

“Lucrurile par să revină la normalitate prin faptul că ne sunt adresaţi pacienţi cu alte patologii decât infecţia cu noul coronavirus. Secţia 3 a fost practic redeschisă de la 1 martie, iar acum funcţionează, dar nu la capacitate maximă. Cazurile non-COVID au început să crească ca şi număr, ca şi adresabilitate. Aceşti pacienţi sunt cunoscuţi, aflaţi în evidenţele noastre cu afecţiuni pulmonare. Sperăm ca efectele vaccinării şi măsurilor luate să aibă un efect benefic. Noi ne dorim să ne întoarcem la patologia noastră complex care ţine de pneumologie", a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Chiar dacă numărul pacienţilor COVID este în scădere continuă, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra gravităţii bolii în majoritatea cazurilor care ajung să fie internate.

“Din nefericire, bolnavii care au nevoie de Terapie Intensivă prezintă în continuare forme grave ale bolii. Aceste cazuri însă sunt în scădere. Există o oarecare modificare a simptomatologiei. Ceea ce am observat, plaja de simptomatologie este foarte mare. În ultima perioadă au apărut cazuri grave la persoane tinere. Inclusiv la copiii începând cu un an", a subliniat Florin Roşu.

Acesta a adăugat că se văd deja efectele vaccinării nu numai în scăderea numărului de pacienţi.

“Nu avem niciun pacient în ATI, nici măcare cu formă medie spre severă care să fi fost vaccinat. Toţi pacienţii care au prezentat simptomotalogie post-vaccinare au prezentat forme uşoare de boală, şi nu au necesitat internarea. Vaccinurile şi-au dovedit eficienţa din toate punctele de vedere. De la ţinerea oarecum sub control a pandemiei, a scăderii numărului de îmbolnăviri şi până acum şi-au dovedit eficacitatea cu privire la toate tulpinile existente", a mai spus Florin Roşu.

Comentarii