De Sănătate

Punem punctul pe știi

Singura variantă pentru fetiţa bolnavă de cancer renal: tratament de paliaţie la domiciliu

miercuri, 10 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Singura variantă pentru fetiţa bolnavă de cancer renal: tratament de paliaţie la domiciliu

Protecţia Copilului Iaşi a decis să-i ofere Biancăi Nedelcu – fetiţa de opt ani din comuna Răducăneni căreia părinţii i-au refuzat tratamentul cu chimioterapie – îngrijire paliativă la domiciliu. După două luni de la mediatizarea cazului medico-social care i-a determinat pe oncologii pediatri să apeleze la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Co­pilului (DGASPC), instituţia a luat o serie de decizii vizavi de situaţia fetiţei, pe care le-a transmis ieri printr-un comunicat de presă. Anterior, pe 8 ianuarie, la sediul din Tătăraşi al instituţiei a avut loc o întâlnire multidisciplinară în cazul Nedelcu, la care au fost consultaţi medici, jurişti şi asistenţi sociali.

Marţi, DGASPC a transmis că starea Biancăi este atât gravă încât, în acest moment, singurul tratament recomandat de medici este de tip paliativ, adică de ameliorare a simptomelor pe termen scurt. „Copilul este diagnosticat cu o formă gravă şi agresivă de cancer, recidivat a treia oară. Prognosticul medicilor specialişti este unul rezervat“, se arăta în comunicatul citat. Potrivit acestuia, deşi părinţii Biancăi, Petru şi Maria Nedelcu, refuză în continuare colaborarea cu pediatrii ieşeni, adulţii colaborează pentru asigurarea tratamentului fetiţei cu medicul de familie. „Părinţii, deşi limitaţi ca educaţie, nu pot fi acuzaţi de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat şi s-au implicat în asigurarea tratamentului şi îngrijirii copilului încă de la debutul bolii, iar acum, deşi refuză chimioterapia de linie III, colaborează cu medicul de familie şi asigură tratamentul me­dicamentos al copilului“, se precizează în acelaşi document.

Protecţia Copilului susţine că, având în vedere că starea emoţională a fetiţei este influenţată pozitiv de petrecerea timpului în familie, nu se impune preluarea Biancăi de lângă cei doi părinţi. Totuşi, asistenţii sociali vor continua să le recomande părinţilor să se adreseze pentru servicii medicale suplimentare echipei de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. De asemenea, în urma recomandărilor medicilor, Protecţia Copilului va pune la dispoziţia copilului servicii de paliaţie la domiciliu, cu ajutorul echipei mobile. DGASPC concluzionează că printre drepturile fetiţei se regăseşte şi cel de participare şi exprimare a opiniei în toate deciziile care o privesc. „Copilul are şi el drepturi, inclusiv dreptul de participare şi exprimare a opiniei în toate deciziile în care-l privesc, iar acest copil trebuie şi el ascultat! Având în vedere experienţele multiple prin care a trecut până la această vârstă, are acel grad de maturitate care impune ascultarea opiniei lui“, se subliniază în informarea transmisă presei. Cazul Biancăi Nedelcu din comuna Răducăneni a ajuns în atenţia DGASPC în noiembrie 2017, după ce oncologii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au anunţat autorităţile că părinţii Nedelcu nu şi-au mai adus fetiţa la tratament de patru luni, deşi starea copilei este deosebit de gravă. Ulterior sesizării, Protecţia Copilului s-a adresat instanţei întrucât părinţii minorei refuzau indicaţiile medicilor, respectiv continuarea tratamentului cu chimioterapie şi operarea metastazelor pulmonare.

La sfârşitul lunii noiembrie, Judecătoria Răducăneni a emis o hotărâre prin care i-a obligat pe pârâţii Maria şi Petru Nedelcu să continue tratamentul fiicei lor. Ulterior, Bianca Nedelcu a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara. Acolo, oncologii pediatri au confirmat punctele de vedere ale mediciilor ieşeni potrivit cărora Bianca Nedelcu este bolnavă grav, cu complicaţii majore determinate de un cancer renal. În plus, medicii timişoreni au adăugat că, dată fiind starea gravă a pacientei, nu i se poate efectua un autotransplant medular. 

 

Comentarii