De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sistemul cardului de sănătate, din nou nefuncţional. Mii de pacienţi puşi inutil pe drumuri

sâmbătă, 06 iulie 2019, 01:50
2 MIN
 Sistemul cardului de sănătate, din nou nefuncţional. Mii de pacienţi puşi inutil pe drumuri

„ZERO, de luni, marţi, miercuri joi. O ţară întreagă stă la mila CNAS“, spun revoltaţi medicii, care se tem să nu li se impute lor sume necompensate u foarte loviţi sunt însă şi pacienţii.

 

Sistemul informatic pe baza cărora se stabileşte relaţia dintre medicii de familie, Casa de Asigurări de Sănătate şi pacienţi este din nou, de câteva zile, nefuncţional. Medicii de familie susţin că, în această săptămână, sistemul a putut fi folosit cu greu, însă problema este mult mai veche, chiar de câteva luni. „ZERO, de luni, marţi, miercuri joi.

O ţară întreagă stă la mila CNAS. Sperăm ca noua listă de medicamente din 1 iulie să nu rezulte cu penalizaţi la prescrierea offline. În mod normal, ar fi trebui să oprim activitatea la cabinete, de joi“, a precizat pe un grup de socializare un medic de familie. Aceştia se plâng că disfuncţionalităţile creează probleme atât medicilor, cât şi pacienţilor care trebuie să aştepte ore întregi sau să facă mai multe drumuri la cabinete.

„De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore însă au fost situaţii în care pe o perioadă de trei zile sistemul a funcţionat adunat două-trei ore“, au precizat recent reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Luna trecută, medicii au început o monitorizare internă a sistemului prin care au acordat zilnic note sistemului, media în acea lună fiind 0,33.

„Dau nota 1 pentru timpul pierdut în faţa laptopului pentru fiecare reţetă, pentru că nu am reuşit să validez serviciile (deşi am încercat, zău, de zeci de ori) până la ora 16.00, când programul în cabinet se încheie de fapt la ora 13.00. Dar ce mai contează?! Mâine mi-am anulat toate programările pacienţilor cronici (reprogramaţi luni) poate până atunci îşi revine SIUI-ul“, a povestit un alt medic de familie. Sistemul Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate a costat peste 87,6 milioane lei fără TVA şi a fost implementat de HP România şi Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO România, iar contractul a fost atribuit în aprilie 2012. 

Comentarii