Sistemul informatic al Casei de Sănătate a căzut odată cu Guvernul

marți, 15 octombrie 2019, 01:56
2 MIN
 Sistemul informatic al Casei de Sănătate a căzut odată cu Guvernul

Sistemul informatic din sănătate pune din nou răbdarea medicilor şi a pacienţilor la încercare, aceştia spunând că de aproximativ o lună funcţionează cu mare greutate. Medicii spun că, din această cauză, orice consultaţie se transformă într-o discuţie care are ca temă generală modul în care funcţionează sau nu sistemul informatic.

La începutul lunii august, cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat că a fost reluată funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) după o perioadă îndelungată în care nu a funcţionat.

„A fost şi o perioadă în care a mers bine bine, dar de trei-patru săptămâni sunt probleme în fiecare zi. Adică funcţionează cu intermitenţe, sunt zile în care funcţionează dificil, cu greutate. În loc să stăm de vorbă cu pacientul, să îl întrebăm ce noutăţi are, cum se mai simte, ne jucăm cu sistemul informatic, stăm cu ochii în calculator ca să prindem fereastra în care putem valida ceva, iar pacientul se enerveză pe noi şi pe situaţie şi e pe bună dreptate. Până la urmă reuşim, dar este foarte greu“, a declarat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi membru al Societăţii de Medicina Familiei, filiala Iaşi.

Medicii mai spun că au ajuns să încerce să valideze serviciile seara, sau chiar noaptea, bănuind că atunci este un grad de solicitare mai mic al sistemului, deşi nici atunci nu există o siguranţă că vor reuşi. În acest timp, medicii primesc şi tot mai multe impu­tări ale unor sume de bani, după ce au emis anumite reţete în timp ce sistemul nu era funcţional.

„Vrem să solicităm Casei de Asigurări de Sănă­tate ca dacă se depăşeşte un interval de 72 de ore de ne­func­ţionare integrală să îşi asume că putem valida retro­activ. Au început să fie deja sentinţe definitive de câştigare a proceselor referitor la aceste imputări. Este din ce în ce mai obositor şi foarte neplăcut tot ce se întâmplă“, a completat medicul ieşean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii