Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spitalul de Copii: Cea mai gravă criză de imunoglobulină de aici

GALERIE
Imunoglobuline
  • Imunoglobuline
- +

În lipsa acesteia, copii cu anumite boli pot muri chiar şi în urma unei banale răceli. „Au mai existat de-a lungul timpului necazuri de alte feluri, însă o criză mai mare ca aceasta nu a mai fost“, spune un medic de aici.

Criza de imunoglobulină a ajuns şi la Iaşi, în momentul de faţă, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, stocul din farmacie fiind inexistent. „La ora actuală, stocul este zero, acum o lună exista un minim necesar, însă care s-a terminat. Când a fost anunţată criza la nivel de ţară, spitalul încă mai avea câteva rezerve. S-a întocmit necesarul, s-a transmis mai departe, aşa cum se procedează în astfel de situaţii“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU. Medicii pediatri spun că se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii ani, însă pentru care nu pot face nimic, chiar dacă există finanţarea necesară.

„Au mai existat de-a lungul timpului necazuri de alte feluri, însă o criză mai mare ca aceasta nu a mai fost. Banii există, chiar am cerut de la Casa de Asigurări de Sănătate o suplimentare de bani, pe care am şi primit-o, însă nu am avut ce cumpăra, pentru că nu este pe piaţă“, a precizat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar imunolog. În lipsa tratamentului, pacienţii sunt extrem de sensibili, chiar şi o simplă răceală putând să le fie fatală pentru că organismul nu îşi poate fabrica singur anticorpii necesari. „Există mai multe categorii de bolnavi pentru care imunoglobulina este vitală, în lipsa ei sunt ca o armată fără nici un fel de sistem de precauţie, sunt permanent în bătaia puştii. În primul rând, imunoglobulina intravenoasă reprezintă un arsenal terapeutic pentru stările de infecţii grave, septicemii, infecţii respiratorii, e ca o terapie de suport pentru că imunoglobulina reprezintă un conţinut foarte mare de anticorpi împotriva infecţiei. O utilizare obligatorie este cea în deficitele imune primare, iar o altă categorie sunt cei cu trombocitopenie imună. În protocolul terapeutic este o cantitate foarte mare de imunoglobulină care trebuie administrată rapid şi care îi poate salva. Îi ajută să supravieţuiască, nu să ducă o viaţă normală“, a explicat prof.dr. Evelina Moraru.

Pe de altă parte, reprezentanţii CJAS par rupţi de realitate. Ei au precizat că modul de derulare a programului naţional de tratament pentru boli rare, în cadrul căruia se utilizează acest medicament, a fost monitorizat continuu, iar în momentul de faţă unităţile sanitare şi-au evaluat necesarul şi au transmis comenzile către furnizor, UNIFARM SA. „Nu există probleme de finanţare, furnizorul asigurând unităţile sanitare că a depus toate diligenţele pentru rezolvarea problemei privind asigurarea acestui produs“, au precizat reprezentanţii CJAS Iaşi. Zilele trecute, ministrul Sănătăţii a anunţat că peste 2.000 de flacoane de Pentaglobin au fost trimise către unităţile sanitare din ţară, iar în următoarele săptămâni vor ajunge şi alte flacoane care vor acoperi nevoile pacienţilor. Cu toate acestea, medicii imunologi pediatri susţin că Pentaglobinul nu este indicat în tratarea deficienţelor imune de care suferă copiii. „A existat o discuţie să aprobăm Pentaglobin, are indicaţie pentru stările grave, dar nu pentru deficienţe imune, unde nu este indicat şi nici bine tolerat, nu există nici studii în acest sens, pentru că imunoglobulinele intravenoase clasice pe care le foloseam noi conţineau anticorpi de tip imunoglo­bulina G. Pentaglobinul conţine mai multe tipuri şi nu sunt bine tolerate în deficitele imune. De asemenea, e de două ori mai scump şi mai periculos. Noi nu avem curaj să îl folosim“, a completat medicul Evelina Moraru.

În contextul deficitului de imunoglobulină, miercuri, 6 decembrie, a avut la Guvern o întâlnire a primului ministru şi ministrului Sănătăţii cu producătorii şi distribuitorii de imunoglobulină. În urma acesteia se intenţionează suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge. Măsura nu a fost încă luată. De asemenea, va fi analizată şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut, toate aceste măsuri urmând să fie incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, care va avea loc săptămâna viitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri