Spitalul de Recuperare se pregăteşte, la nevoie, să interneze bolnavi COVID

miercuri, 08 aprilie 2020, 01:57
3 MIN
 Spitalul de Recuperare se pregăteşte, la nevoie, să interneze bolnavi COVID

Spitalul de Recuperare din Iaşi se pregăteşte pentru cel mai pesimist scenariu, cel de a deveni spital COVID, însă reprezentanţii unităţii medicale spun că, în acest moment, această schimbare majoră depinde foarte mult de evoluţia epidemiologică. 

Astfel, la nivelul spitalului se au în vedere mai multe scenarii. „Primul scenariu este cel în care va trebui să primim pacienţi cu patologia specifică spitalului, adică asta înseamnă reumatologie, neurologie, ORL, pacienţi non COVID-19, al doilea – toate spitalele care pot să primească pacienţi COVID-19 sunt pline şi intrăm şi noi în joc, al treilea – vom rămâne spital de suport, asta înseamnă să furnizăm altor spitale resurse umane sau materiale. Neştiind care va fi scenariul pentru noi, ne pregătim pentru ceea ce este cel mai rău, şi asta înseamnă că ne asigurăm circuitele care să reducă contaminarea, exersăm utilizarea mijloacelor de protecţie, instruim personalul în privinţa organizării în cazul în care vom avea pacienţi COVID-19“, a declarat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi spun că, potrivit planului alb al Ministerului Sănătăţii pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, în prima linie se află Spitalul de Boli Infecţioase, urmat de Spitalul de Pneumoftiziologie. Conform unui ordin de pe data de 29 martie, spitalele suport pentru pacienţii pozitivi sunt Spitalul de Neurochirurgie, Maternitatea „Elena Doamna“, ca maternitate suport, dar şi Spitalul „Parhon“ pentru pacienţii dializaţi, ceea ce înseamnă că Spitalul de Recuperare ar putea fi o soluţie de rezervă în cazul în care celelalte unităţi medicale nu ar face faţă. „În cazul creşterii numărului de cazuri şi depăşirii capacităţii de internare în aceste unităţi medicale pentru bolnavii depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, se vor identifica şi se vor propune ministerului alte unităţi sanitare de pe raza judeţului Iaşi pregătite pentru a deveni spitale suport în tratarea pacienţilor depistaţi cu virusul SARS-COV-2“, a precizat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Pacienţii vor primi medicamentele la cel mai apropiat spital din judeţ
 
Activitatea Spitalului de Recuperare s-a diminuat în această perioadă, concentrându-se în acest moment pe rezolvarea situaţiilor apărute în cazul pacienţilor care sunt înscrişi în programele naţionale de sănătate, aici fiind în desfăşurare Programul Naţional de scleroză multiplă, dar şi pe efectuarea terapiei biologice la cele două clinici de Reumatologie din cadrul spitalului. Mai mult, intervenţiile din Clinicile ORL şi Ortopedie sunt sistate momentan, însă conducerea spitalului susţine că dacă vor exista solicitări, acestea vor fi rezolvate, cu condiţia ca internările să nu depăşească 20% din capacitatea spitalului. De asemenea, în ultimele zile nu au fost făcute internări, deoarece nu au existat urgenţe, iar prezenţa personalului medical a fost redusă la minimum. Sunt asigurate liniile de gardă, iar triajul, farmacia şi laboratorul sunt deschise. O decizie luată de curând de conducerea spitalului este ca medicaţia pacienţilor care sunt înscrişi în programele naţionale să fie livrată în oraşul cel mai apropiat de domiciliul lor. „De exemplu să trimitem medicaţia pentru pacienţii din Suceava la Spitalul Judeţean de acolo sau la DSP, iar pentru pacienţii care nu sunt în zona de carantină din Suceava, să trimitem la Câmpulung sau Vatra Dornei. Acum suntem în etapa în care trebuie să avem acordurile tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Moldovei, să existe spital desemnat şi medic care să răspundă de distribuţia medicamentelor. Mai avem de rezolvat situaţia în patru-cinci oraşe“, a completat dr. Doru Baltag.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii