De Business

Punem punctul pe știi

STUDIU: Cât timp durează vânzarea unui apartament la Iaşi? Durata medie a crescut cu 2 zile. În ţară, ieşenii ţin cel mai mult la preţ

sâmbătă, 06 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 STUDIU: Cât timp durează vânzarea unui apartament la Iaşi? Durata medie a crescut cu 2 zile. În ţară, ieşenii ţin cel mai mult la preţ

La Iaşi, vânzarea unui apartament se face, în medie, în 43 de zile, iar durata de vânzare a crescut în decurs de un an cu patru zile. În acelaşi timp, vânzătorii de apartamente din Iaşi ţin cel mai mult la preţ, aşa că aici s-a înregistrat în al treilea trimestru al anului trecut cea mai mică marjă de negociere (3,2%). Chiar şi aşa, între marile oraşe din ţară, Iaşul este locul în care apartamentele se vând cel mai repede, potrivit datelor Imobiliare.ro. La polul opus, proprietarii din Cluj cu apartamente la vânzare aşteaptă, în medie, trei luni, până să-şi găsească un cumpărător care să le accepte oferta, iar în Bucureşti şi Timişoara, câte două luni.

 

Specialiştii în imobiliare atrag atenţia şi asupra unui alt fenomen din piaţa ieşeană a locuinţelor, şi anume acela că oferta la vânzare şi la închiriere de pe piaţa rezidenţială din Iaşi a avut de suferit în 2023. „Numărul caselor şi apartamentelor disponibile la vânzare a scăzut cu 34%, acesta fiind al doilea cel mai mare declin înregistrat în rândul celor şase oraşe analizate (n.r.: Cea mai mare scădere a ofertei s-a înregistrat în Cluj, unde numărul apartamentelor scoase la vânzare a scăzut cu 38% în 2023 faţă de 2022)”. Jucători din real estate de pe piaţa locală au tras, pe parcursul anului, un semnal de alarmă cu privire la situaţia ofertei de locuinţe noi. Aceştia atribuie problemele apărute la nivelul pieţei dificultăţilor întâmpinate de către dezvoltatori în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru demararea lucrărilor de construcţii”, potrivit Imobiliare.ro.

Cititi si: 2024 – Ce preţuri vor creşte în următoarele 2 luni şi unde va fi stabilitate? Studiu oficial – cum va evolua piaţa, pe domenii

Totodată, în 2023, preţul mediu al apartamentelor a fost cel mai scăzut la Iaşi, dintre cele şase mari oraşe analizate de specialiştii în imobiliare (Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Timişoara): 1.420 euro/mp util. În acelaşi timp, a crescut aici interesul cumpărătorilor pentru achiziţia unui apartament. În total, de la 1 ianuarie până pe 5 decembrie, “aproximativ 32.300 de potenţiali cumpărători şi-au căutat viitoarea locuinţă pe Imobiliare.ro”, cu 15% mai mult decât în anul anterior. Cu toate acestea, numărul tranzacţiilor a scăzut (cu 7% faţă de 2022).

Trebuie menţionat însă şi că la Iaşi s-a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a preţului la apartamente din ultimii doi ani, după Cluj (22,7% la Iaşi, respectiv 23,1% în Cluj). Şi că, în timp ce locuinţele din aceste oraşe sunt mai scumpe cu aproape un sfert din preţul solicitat la vânzare în ultimele 24 de luni, preţul locuinţelor din Bucureşti a crescut în acelaşi interval cu doar 5,4%.

ăO evoluţie asemănătoare cu cea de pe piaţa tranzacţiilor de locuinţe s-a înregistrat şi pe piaţa chiriilor din Iaşi. Numărul potenţialilor chiriaşi a crescut cu 14% în decurs de un an, şi tot cu 14% a crescut şi tariful mediu de închiriere a unui apartament de aici, în timp ce numărul apartamentelor oferite spre închiriere a scăzut cu 29%. Totuşi, notează experţii, proprietarii de aici solicită unele dintre cele mai accesibile preţuri pentru închirierea apartamentelor lor.

Statisticile de pe cea mai mare platformă de imobiliare din România arată că bugetul mediu pentru închirierea unui apartament cu două camere a crescut, la Iaşi, în 2023 faţă de 2022, cu 10%, până la o valoare medie de 400 de euro/lună. Evident, chiriile diferă în funcţie de cartiere, iar în decembrie, cele mai mari chirii la apartamentele cu două camere (în Centru şi Copou-Sărărie) au fost de aproximativ 460 euro/lună, iar cele mai ieftine tarife la închiriere s-au solicitat pentru locuinţele din Bularga (250 euro/lună).

În ce priveşte prognozele pentru anul 2024, experţii în imobiliare îi sfătuiesc pe potenţialii cumpărători să nu se aştepte în 2024 la o scădere de preţuri pe piaţa locuinţelor.

Comentarii