Surpriză: Chirica s-a întors din concediul de două săptămâni după numai două zile

marți, 27 martie 2018, 01:49
3 MIN
 Surpriză: Chirica s-a întors din concediul de două săptămâni după numai două zile

Primarul Mihai Chirica a revenit, ieri, oficial, la Palatul Roznovanu, după ce în cursul dimineţii spusese că are dreptul la concediu şi că „mă vedeţi, sunt în concediu, dar asta nu mă împiedică să dau declaraţii“. Secretara Consiliului Local, Denisa Ionaşcu, ne-a confirmat ieri după-amiază că primarul şi-a întrerupt concediul, anunţat iniţial pentru două săp­tămâni, în timp ce viceprimarul Ga­briel Harabagiu a luat la cunoştinţă de ordinul prefectului (de încetare a mandatului de consilier).

De altfel, vicele Harabagiu a confirmat că a primit acest ordin şi că a depus la Secţia civilă de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi o acţiune îm­potriva ordinului prefectului. În jurul prânzului, el spunea că aşteaptă un punct de vedere al Compartimentului juridic din Pri­mărie cu privire la faptul că prerogativele primarului îi fuseseră delegate joia trecută, la plecarea lui Mihai Chirica în concediu.

Amintim că, vineri, prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului de consilier al lui Gabriel Harabagiu, ca urmare a excluderii acestuia din PSD, partid care a cerut ulterior vacantarea locului în Consiliul Local. Marius Ostafi­ciuc, noul preşedinte executiv al Or­ganizaţiei Municipale PSD Iaşi, a precizat că mandatul va fi preluat de Mihai Gavril, următorul aflat pe lista de candidaţi la localele din 2016.

În ceea ce priveşte viitorul viceprimar, Ostaficiuc nu a făcut nicio nominalizare. Ieri, atât primarul cât şi viceprimarul demis puneau în balanţă legea administraţiei publice locale (215/2001) şi legea partidelor politice. Ambii au susţinut că decizia PSD de excludere a lui Harabagiu din partid „nu este definitivă, câtă vreme este contestată în instanţă“.

„Dacă juriştii vor considera că Legea 215 are pu­tere mai mare decât legea partidelor, atunci semnează domnul viceprimar Harabagiu. Dacă juriştii constată că relaţionarea între legi este inversă, atunci voi semna eu“, afirma, ieri dimineaţă, Mihai Chirica.

Finanţarea sportului şi a Afterhills, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local

Aseară, un comunicat al Biroului de presă din cadrul Primăriei informa că Mihai Chirica a renunţat oficial la concediu, care nu a fost generat „de nevoia de odihnă a acestuia, ci repre­zintă o reacţie administrativă şi le­gală la încercarea abuzivă a PSD de îndepărtare a democraţiei în oraş, prin tentativa brutală de a interveni în funcţionarea normală a Primăriei Municipiului Iaşi“.

Primarul a semnat includerea mai multor proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei CL de vineri. Printre acestea: „un nou regulament privind finanţarea acti­vităţilor sportive din municipiu, în prezent blocată din cauza necla­rităţilor legislative de care sunt res­ponsabile Parlamentul şi Ministerul Tineretului“ şi „intrarea municipa­lităţii ca partener oficial în organizarea Afterhills“. Nu e clar însă dacă pe ordinea de zi se află şi proiectul de numire a unui nou consilier.

Chirica i-a scris premierului

Tot aseară a fost făcută publică scrisoarea deschisă adresată pe primarul Iaşului prim-ministrului Viorica Dăncilă. „Intenţia mea nu a fost niciodată aceea de a critica un Guvern de dragul scandalului, ori pentru a da presei subiecte de dez­bătut, ci de a semnala derapajele antidemocratice ale lui Liviu Drag­nea, care a făcut din actul de guvernare doar o modalitate de a-şi urmări propriile interese“, se arată în mesajul semnat de Mihai Chirica.

El a salutat „deschiderea, profesionalismul şi proiectele conducerilor unor ministere, precum Ministerul Sănătă­ţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Fondurilor Europene“ şi şi-a declarat disponibilitatea „de a participa şi de a se implica activ în demararea proiectelor regionale şi naţionale care să modernizeze societatea româneas­că“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii