Talentatul domn Ciolacu sau cum să arunci cuvinte mari fără nicio valoarea economică practică

joi, 22 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Talentatul domn Ciolacu sau cum să arunci cuvinte mari fără nicio valoarea economică practică

Teoretic orice este posibil, chiar şi abolirea gravitaţiei! Practic, însă, ar stârni o furtună perfectă care ar lăsa ţara fără finanţare şi ar arunca-o în braţele falimentului în doar câteva minute.

Marcel Ciolacu, proaspăt uns premier, a folosit în discursul său din ziua votului câteva expresii care au atras atenţia întregii ţări: patriotism economic, sclavii Europei şi plafonarea adaosurilor comerciale. Ele au gâdilat urechea multor români deznădăjduiţi. Controversata Diana Şoşoacă, parlamentar de Iaşi, a spus ulterior că discursul lui Ciolacu este copiat în proporţie de circa 90% din cuvântările ei. Aici, cel mai probabil, omiţând ordinul de mărime, ea are dreptate. De asemenea, vorbele respective se regăsesc în multe sau dacă nu în toate discursurile AUR, ale preşedintelui George Simion sau ale celorlalţi membri.

„Sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi de popor, statornicit în decursul istoriei” este una dintre definiţiile din DEX care este trecută în dreptul cuvântul patriotism. „Ansamblul activităţilor umane desfăşurate în sfera producţiei, distribuţiei şi consumului bunurilor materiale şi serviciilor” menţionează aceeaşi sursă dacă încercăm să aflăm ce este economia. Dacă le asociem am putea deduce că: patriotismul economic ar însemna un sentiment faţă de ansamblul activităţilor din economia unei anumite zone, respectiv România în cazul nostru. „Viziunea PSD privind guvernarea se referă la dezvoltare prin patriotism economic, adică prin investiţii şi producţie aici, în România!”, ne-a lămurit ulterior Ciolacu ce a vrut să spună despre patriotismul economic. Funcţionează însă?

Ce se întâmplă atunci când o firmă cu sediul social în România, Bucureşti, Iaşi, Cluj sau aiurea în ţară, dar cu acţionari străini va solicita finanţare? Va fi refuzată? Greu de crezut. S-ar încălca multe acorduri comerciale internaţionale şi apoi nici nu s-ar dovedi practic să faci acest lucru. Mai mult, acţionarii străini pot fi persoane cu domiciliul stabilit în ţara noastră sau pot să aibă cetăţenia ţării noastre cu toate drepturile care decurg de aici. Vezi şi cazul unor persoane cu cetăţenie în Republica Rusă, de etnie rusă, domiciliate în ţara noastră, dar care au şi cetăţenie română. Şi exemplele pot continua la nesfârşit. Unde le încadrăm? Le mai dăm bani? Sunt ei patrioţi sau nu?

Să nu uităm nici cazurile în care o anumită regiune este devaforizată/ nedreptăţită. Punerea Clujului pe lista de investiţii PNRR cu o linie de metrou şi scoaterea Iaşului de pe lista cu investiţii de la Uniunea Europeană pentru un „Institut al Inimii” la Miroslava este unul dintre exemple. Sunt mai patrioţi clujenii faţă de ieşeni? Cert este că patriotismul economic este o prostie demagogică mare cât Palatul Victoria, acolo unde capul răutăţilor este acum Marcel Ciolacu. 

Suntem sclavii Europei! Aici nici nu mai merită să ne batem capul cu despicatul firului în patru. Trebuie spus că, folosind analogia, putem considera că vietmanezii care lucrează în ţara nostră sunt tot sclavi. Este România, acum, o ţară de sclavi? Hai să fim serioşi şi să lăsăm deoparte prostioarele spuse intenţionat de premierul Ciolacu. La fel e şi reducerea adaosurilor comerciale. Pentru ca Guvernul să se poată interpune pe lanţul comercial şi să decidă în privinţa preţurilor ar fi nevoie de un control aproape total al economie. Cum să-i spui lui Gicu care are un magazin mixt undeva la ţară, să zicem la Dogari-Buzău, cât să pună el peste preţul sucurilor cumpărate de la Lidl sau Kaufland de la oraş şi vândute apoi în micul său magazinaş din mediul rural? Chiar cum? Sigur, Ciolacu ar putea face asta cu ajutorul unei Ordonanţe de Urgenţă dată noaptea târziu „ca hoţii”, cum se striga la începutul lui 2017 când Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, a girat celebra „Ordonanţă 13” din postura de premier. Teoretic orice este posibil, chiar şi abolirea gravitaţiei! Practic, însă, ar stârni o furtună perfectă care ar lăsa ţara fără finanţare şi ar arunca-o în braţele falimentului în doar câteva minute de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ciolacu este cum vreţi voi să fie, însă nu este naiv. Adulmecă prada de departe. La nevoie, se pliază, se contorsionează, intră şi-n poşeta de mână a unei domnişoare. „Sunteţi un magician politic extrem de talentat”, l-a caracterizat, pe bună dreptate, Kelemen Hunor pe fostul său partener de alianţă. Vedem că expresiile parcă copiate din hârtiile controversatei Diana Şoşoacă sunt folosite doar pentru păcălirea naivilor şi în încercarea de atragere a electoratului AUR către PSD. Adevărul este că procentele care i se atribuie AUR sperie pe oricine. Valoarea practică pentru economie sau dezvoltarea ţării a expresiilor din discursul lui Ciolacu de la investitură este egală fix cu zero barat! Aşa că, fiţi deştepţi, munciţi, fiţi patrioţi în casa voastră, în jurul blocului/ casei, în cartierul vostru şi România se va dezvolta şi fără expresiile sforăitoare ale lui Ciolacu, Şoşoacă sau Simion. Până la urmă voi îi hrăniţi pe ei, nu ei pe voi!

Comentarii