De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tehnologie de bioimprimare 3D pentru a elimina cancerul?

vineri, 21 iulie 2023, 09:19
2 MIN
 Tehnologie de bioimprimare 3D pentru a elimina cancerul?

O tehnologie de bioimprimare tridimensională (3D) capabilă să elimine celulele canceroase folosind funcția celulelor imunitare a fost dezvoltată în premieră mondială de către Institutul Coreean de Cercetare în Domeniul Bioștiinței și Biotehnologiei  (KRIBB).

Este prima tehnologie de bioimprimare 3D din lume care îmbunătățește funcția celulelor imunitare naturale ucigașe, NK, susțin autorii sud-coreeni într-un comunicat publicat luna aceasta.

Noua tehnologie ar putea să îmbunătățească eficacitatea tratamentului împotriva cancerului.

O cercetare realizată printr-o colaborare între KRIBB și Institutul Coreean de Mașini și Materiale (KIMM), aflat sub jurisdicția Ministerului Științei și TIC (MSIT) din Coreea de Sud, a dezvoltat o tehnologie de bioimprimare 3D care utilizează celule ucigașe naturale (celule NK), ca o nouă metodă de imunoterapie pentru tratarea cancerului.

Rezultatele cercetării au fost anunțate  în binecunoscuta revistă, Biomaterials Research.

Celule NK: Celulele ucigașe naturale (NK) fac parte dintre leucocitele care luptă împotriva agenților patogeni, cum sunt virusurile și celulele tumorale, și ucide selectiv celulele dăunătoare pentru organismul uman.

Permiterea încapsulării celulelor NK în hidrogeluri imprimate 3D ajută la prevenirea pierderii celulelor NK și permite majorității acestor celule să țintească mai bine celulele tumorale.

În hidrogel se formează pori, iar celulele NK care își păstrează viabilitatea celulară sunt eliberate după o anumită perioadă de timp, ceea ce permite îndeplinirea funcțiilor imunitare.

Deși celulele NK sunt utilizate în general pentru imunoterapie, metoda de injectare a celulelor NK prin injecție intravenoasă nu a dat rezultate eficiente în studiile clinice asupra tumorilor solide – acele tumori maligne care sunt compuse din țesuturi vasculare și conjunctive și care au soliditate și formă.

Acest lucru se datorează faptului că celulele NK sunt incapabile să păstreze un nivel adecvat de viabilitate și nu reușesc să țintească tumorile solide, spun specialiștii.

Prin utilizarea tehnologiei nou-dezvoltate, celulele NK pot fi injectate în hidrogel, imprimate și apoi cultivate într-un mediu 3D, ceea ce le sporește viabilitatea și activitatea și permite acestor celule să se confrunte cu țesuturile canceroase.

„Această tehnologie poate contribui la îmbunătățirea semnificativă a funcționalității celulelor NK care sunt utilizate pentru tratamentul cancerului. Ne așteptăm să avem o contribuție majoră la tratamentul pacienților cu cancer prin intermediul acestei tehnologii nou dezvoltate”, a declarat cercetătorul principal Su A Park, de la KIMM.

 

Comentarii