De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tot ce trebuie să știm despre biletul de trimitere de la medicul de familie

joi, 30 noiembrie 2023, 08:07
4 MIN
 Tot ce trebuie să știm despre biletul de trimitere de la medicul de familie

Importanța relației dintre pacient și medicul său de familie este una de netăgăduit, reprezentând practic prima verigă, extrem de importantă, privind parcursul medical al unei persoane. Însă, pentru că nu toate problemele de sănătate pot fi rezolvate de către medicul de familie, următorul pas îl reprezintă ”trimiterea” către un alt specialist. 

Practic, biletul de trimitere de la medicul de familie este cel care deschide oportunități în stabilirea unui diagnostic care necesită investigații suplimentare într-o anumită specialitate. Tocmai de aceea, e bine să știm ce valabilitate are biletul emis de acesta, de câte ori poate fi folosit și care este, de fapt, semnificația unui “bilet de trimitere.”

În primul rând, un bilet de trimitere reprezintă un act medical necesar pacientului pentru a putea fi consultat de către un specialist fără ca pacientul să plătească acea consultație. Pentru că acest document medical este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, acesta poate fi acordat doar pacienților asigurați. 

El este scris ca urmare a unei concluzii medicale proprii a medicului de familie care stabilește necesitatea trimiterii pacientului spre un medic de o specialitate anume. 

”Valabilitatea unui bilet de trimitere de la medicul de familie către diferiți specialiști diferă de la o situație la alta. Perioada de valabilitate pentru un bilet de trimitere este de 30 de zile (inclusiv data trimiterii), pentru diagnostic boli acute/subacute și 90 de zile (inclusiv data trimiterii) pentru diagnostic boli cronice. Aș vrea, însă, să fac o precizare în ce privește bolile acute, pentru că multă lume confundă drepturile cu nevoile medicale. Eu le explic mereu pacienților mei că acut înseamnă imediat. De exemplu, în cazul unei apendicite acute tu ai dreptul să te prezinți la chirurg în 30 de zile dar, practic, trebuie să o faci imediat, pentru că există risc vital. În ce privește trimiterea pentru boli cronice, pacientul se poate adresa unui  specialist pe perioada a 90 de zile, putând beneficia în această perioadă de trei consultații. Dacă ajunge la un cardiolog, de exemplu, el poate merge prima dată pentru diagnostic, apoi pentru ajustarea tratamentului, să spunem și, ulterior, pentru un control, doar în baza trimiterii inițiale”, a explicat Conf. Dr. Liviu Oprea, medic primar în Medicina de Familie și președinte al Colegiului Medicilor Iași.

Și în cazul trimiterilor pentru boli cronice medicii de familie recomandă pacienților să meargă la specialist imediat ce primesc documentul, pentru a putea beneficia de cele trei consultații în baza unei singure trimiteri. ”Noi le explicăm pacienților că este greu să beneficiezi de cele trei consultații de care ai putea profita, evident doar dacă ai nevoie, dacă tu te prezinți la medicul specialist cu 10 zile, de exemplu, înainte de a expira valabilitatea biletului de trimitere”, a menționat dr. Liviu Oprea.

Valabilitatea biletului de trimitere nu se pierde dacă se schimbă luna calendaristică sau anul, el fiind valabil 30 de zile, respectiv 90 de zile de la data emiterii.

Este important de știut că nu se fac trimiteri concomitente la doi medici din aceeași specialitate, pentru aceeași afecțiune, în numele dreptului la a doua opinie.

”Dacă pacientul dorește și o a doua opinie, aceasta nu se decontează de către casa de sănătate și va trebui plătită de către acesta. Într-o lună se poate acorda un singur bilet către un anumit specialist. Dacă acesta consideră că este cazul de internare, poate emite la rândul lui un bilet către aceeași specialitate. Însă, în decursul unei luni se pot emite trimiteri către mai multe specialități diferite dacă sănătatea pacientului necesită acest lucru, mai puțin pentru afecțiunile cronice unde se poate emite un singur bilet de trimitere într-o lună. Însă, dacă boala cronică înregistrează episoade în care se acutizează  atunci, evident, putem da pacientului respectiv bilet de trimitere”, a mai adăugat Conf. Dr. Liviu Oprea.

De asemenea, foarte important de știut este faptul că scrisorile medicale emise de specialişti în sistem privat, care nu au contract cu casa de asigurări nu se iau în considerare. Prima rubrică obligatorie a unei scrisori medicale valabile, este numărul de contract cu CAS. Acest lucru înseamnă că recomandările de tratament făcute de un medic care nu are contract cu casa de asigurări nu vor putea fi transcrise pe o rețetă compensată de către medicul de familie.

”Practic, în aceste situații, noi ținem cont de scrisoarea medicală doar ca informație despre starea de sănătate a pacientului, dar nu îi putem da acele medicamente pe o rețetă compensată. Pentru a fi valabilă, scrisoarea medicală trebuie să îndeplinească anumite criterii. Să fie emisă pe anexa 43,  un format stabilit de către Casa de Asigurări de Sănătate, să aibă trecut contractul medicului cu Casa, să aibă trecută perioada pentru care se face recomandarea, respectiv 3, 6,12 luni, să fie menționate  corect diagnosticele care să corespundă medicației recomandate. Pentru anumite medicamente care trebuie inițiate de către medicul specialist trebuie trecută seria și numărul primei rețete, precum și numărul de zile pentru care a fost emisă aceasta. Și, evident, scrisoarea medicală trebuie să fie datată și parafată”, a conchis dr. Liviu Oprea. 

 

Comentarii