De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tratamentul personalizat în cancer crește speranța de viață dar și calitatea acesteia

miercuri, 24 mai 2023, 09:07
3 MIN
 Tratamentul personalizat în cancer crește speranța de viață dar și calitatea acesteia

Lavinia Dobrin, Iași: ”Bunicul meu are 71 de ani și din vara trecută a fost diagnosticat cu un cancer la plămâni. El locuiește cu bunica pe lângă Focșani și, deși îmi doresc foarte mult, nu pot să ajung la el de câte ori îmi propun, pentru că eu lucrez în Iași. În schimb, am tot citit despre problema de sănătate a bunicului meu și am înțeles că acum, în anumite situații, se poate personaliza tratamentul pacienților cu cancer și că acest lucru poate crește speranța de viață. Mi-aș dori tare mult, dacă se poate, să aflu ce înseamnă tratament personalizat și cum poți avea acces la acesta”.

Dr. Dana Clement, medic primar oncolog, Institutul Regional de Oncologie Iași: ”Abordarea terapeutică în domeniul oncologic a făcut progrese importante în ultimele decenii, trecând de la conceptul “one size fits all”, însemnând administrarea aceluiași tratament tuturor pacienților cu o anume patologie oncologică, la conceptul de “terapie personalizată”, acesta luând în considerare intra si inter-variabilitatea genetică tumorală, diferențele în ce privește micromediul tumoral dar și stilul de viață și bolile asociate pentru fiecare pacient în parte.

Medicina personalizată își dorește să optimizeze răspunsul tumoral luând de asemenea în considerare și toxicitatea indusă de tratamentul oncologic pentru fiecare dintre pacienți și astfel reușind o mai bună prezervare a funcției organelor frecvent afectate de efectele secundare ale tratamentului, menținând în acest fel o bună calitate a vieții. Astfel, ceea ce reușim prin acest tip de abordare este, în principal, o mai bună îngrijire a pacientului oncologic, acesta fiind de fapt dezideratul de bază al terapiei personalizate.

În cadrul acestui concept de abordare individiualizată a pacienților oncologici s-au dezvoltat terapiile țintite pentru acele tumori care manifestă o mutație oncogenică activatoare, mutație care este de fapt motorul proliferării acelui cancer. Aceasta presupune analiza multi-omică a tumorilor, integrarea alterărilor ADN ului și ARN ului tumoral și permite o mai bună înțelegere a biologiei tumorale, a heterogenității tumorilor.

Medicina personalizată urmărește, de asemenea,  identificarea unor biomarkeri specifici tumorali care, alături de dezvoltarea unor strategii terapeutice inovatoare, încearcă să optimizeze ratele de răspuns tumoral și să depășească fenomenul de rezistență la tratament. Astfel, se dezvoltă din ce în ce mai mult tehnicile de “biopsie lichidă”, un mod non-invaziv de a detecta  celulele maligne printr-o simplă analiză de sânge și de a diagnostica astfel mult mai ușor  neoplaziile precum și de a surprinde precoce dezvoltarea rezistenței la tratament.

Cancerul bronhopulmonar este una dintre neoplaziile în care terapia personalizată s-a dezvoltat în ultimii ani, fiind descoperite o serie de mutații activatoare ale celulei tumorale pulmonare pentru care s-au dezvoltat strategii terapeutice eficiente, printre care o serie de molecule mici, inhibitorii tirozin-kinazici, cu administrare per-os și extrem de bine tolerate, având toxicitate redusă. Vestea bună este că și în România acest tip de medicație este utilizată în prezent, fiind complet rambursată, astfel încât avem posibilitatea abordării individualizate a  pacienților cu neoplazii pulmonare, funcție de analiza genetică a celulei maligne pentru fiecare tumoră în parte.

Mi se pare un mare pas înainte faptul că prin acest tip de medicație putem trata eficient și cu extrem de puține efecte secundare inclusiv pacienți vârstnici, cu multiple boli asociate și cu o stare generală influențată, mulți dintre ei neputând tolera chimioterapia clasică.

De aceea consider că trăim vremuri de adevărat progres în ce privește tratatamentul bolilor oncologice și insist asupra importanței prezentării la medic cât mai repede cu putință, de la primele simptome, pentru a ne crește astfel șansele de vindecare”.

Comentarii